Za sve one koji priželjkuju probavu bez većih problema preporučujemo ovu listu najbolje i najgore hrane za ostvarenje tog cilja
Namirnice koje trebate izbjegavati
Visokomasna i pržena hrana
Visokomasna i pržena hrana mogu izazvati žgaravicu i pojačano stvaranje želučane kiseline. Osobe koje često jedu takvu hranu primijetit će da im je stolica prilično blijeda. Ona je posljedica toga što je višak masnoće koji završi u izmetu.
Osobe koje imaju problema s probavom trebale bi izbjegavati jako komasnu i prženu hranu jer pogoršava takve probleme. To uključuje i mliječne proizvode.
Čili-papričice
Pikantna hrana može izazvati iritaciju jednjaka i izazvati žgaravicu. Osobe koje imaju problema s probavom zbog ljute hrane mogu razviti kronične poteškoće.
Mliječni proizvodi
Nema sumnje kako je dobro imati kalcij u prehrani, a najlakši način kako ga dobiti su mliječni proizvodi. No osobe koje ne mogu probaviti laktozu od mliječnih proizvoda mogu dobiti proljev i grčeve te ih može mučiti nadutost.
Crohnova bolest, celijakija i kemoterapija mogu izazvati štetu probavnom traktu, a jedna je od posljedica nemogućnost probave laktoze.
Alkohol
Alkohol nas možda opušta (fizički i psihički), no jedna je od posljedica i opuštanje mišića jednjaka. Zbog pretjerano opuštenih mišića jednjaka, želučana kiselina može se dići dovoljno da izazove žgaravicu.
Alkohol također može izazvati i upalu želuca. Kad se to dogodi, probava ne radi kako treba i organizam ne dobiva normalnu količinu hranjivih tvari.
Alkohol može izazvati proljev i grčeve, no u malim količinama (dvije čaše dnevno) nema posljedica na osobe koje nemaju probavne probleme.
Bobice
Bobice su možda dobre za zdravlje, no njihove sitne koštice mogu izazvati upalu želuca kod osoba koje boluju od probavnih tegoba. Štoviše, u slučaju diverkulitisa, koštice bobica mogu izazvati čak i infekciju u želucu.
Čokolada
Čokolada može izazvati probleme kod osoba koje imaju želučane probleme ili kronično začepljenje. No moguće je kako problem kod osoba koje ne podnose mliječne proizvode nije u čokoladi već u laktozi.
Čokolada također sadrži i kofein koji može potaknuti grčeve, nadutost i proljev.
Kava, čaj i gazirana pića
Kava, čaj i gazirana pića opuštaju mišiće jednjaka i pojačavaju stvaranje urina. Posljedice mogu biti žgaravica i grčevi.
Kukuruz
Kukuruz je bogat vlaknima i celulozom koju ljudi ne mogu dobro probaviti. Ako zrna kukuruza ne prožvačete kako treba, ona će jednostavno proći gotovo netaknuta kroz probavni sustav i tako izazvati nadutost.
Najbolji saveznici zdrave probave
Jogurt
Naši želuci sadrže bilijune (tisuće milijardi) bakterija koje nam pomažu pri probavi. Jogurt u sebi ima neke od bakterija koje su dobre za probavu. No nisu svi jogurti takvi već samo oni koji sadrže žive i aktivne kulture bakterija.
Kimchi
Kimchi je tradicionalno korejsko nacionalno jelo pripremljeno od fermentiranog sezonskog povrća i drugih sastojaka. Glavni sastojak najčešće je kupus koji promiče rast dobrih bakterija u debelom crijevu.
Kako ljudi ne mogu probaviti neka vlakna kupusa, to povrće vrlo je dobro za stvaranje redovite probave. No s obzirom na to da je kimchi pikantan, nije za svakoga.
Nemasno meso i riba
Osobe koje vole meso, a imaju želučanih problema trebale bi se kloniti masnog mesa. Idealno je za želudac jesti nemasno meso i ribu.
Crveno meso uglavnom je masnije, a ljudski organizam bolje podnosi nemasno meso i ribu. Štoviše, osobe koje se drže nemasnog mesa i ribe rjeđe dobivaju rak debelog crijeva.
Cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice poput zobi i smeđe riže odličan su izvor vlakana koja potiču dobru i redovitu probavu. Više vlakana u obroku smanjuje kolesterol, no također potiče nadutost. Kad su u pitanju vlakna, važno je jesti sporo.
Banane
Banane podržavaju redovitu i dobru probavu, pogotovo ako osoba koja ih jede ima proljev. Banane također u organizam unose elektrolite i kalij. Također su vrlo vlaknaste pa je to dodatan plus.
Đumbir
Đumbir je začin koji ljudska vrsta koristi već tisućama godina, a za to postoje i dobri razlozi: smanjuje posljedice povraćanja, nadutosti, grčeva i jutarnje mučnine i gubitak apetita.
Najbolje je ne pretjerivati s đumbirom jer u velikim količinama izaziva žgaravicu.