Malo koji kolač podsjeća na okuse kuhinje naših baka kao klasična pita, a jedna od efektnijih ona je od sira i oraha
Kada ste u potrazi za desertom koji će zadovoljiti sve ukućane, a pritom i biti dovoljno nezahtjevan za pripremu, dobra je opcija igrati na sigurno i birati iskušane recepte koji iz generacije u generaciju nose status najomiljenijih i uvijek poželjnih. Jedan takav je jednostavan recept za pitu od sira i oraha.
Osvježavajući slatko-kiseli sir i aromatični, 'teški' orasi čine sjajan spoj koji će se garantirano svidjeti i najzahtjevnijim ukućanima, ali i ljubiteljima klasike koji ne vole puno filozofiranja i raznih okusa u kolačima.
Jednostavna, lagana, brzo gotova, a iznimno efektna i oku privlačna - ova pita kao stvoren je za dane kada biste nešto slatko, bez puno muke i komplikacija u pripremi.
Sastojci
Tijesto:
- 200 g brašna
- 30 g šećera
- 1 vanilin šećer
- pola praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 100 g maslaca ili margarina
- 2 žumanjka
- 2 žlice vode
Nadjev od sira
- 250 g svježeg polumasnog sira
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera
- 2 bjelanjka
- 10 g griza
Nadjev od oraha
- 140 g mljevenih oraha (po želji, orahe zamijenite bademima)
- 80 g šećera
- 50 ml toplog mlijeka
Priprema
Pleh za pečenje blago nauljite i stavite tanki sloj brašna. Zagrijte pećnicu na 180°C.
Umijesite tijesto od suhih sastojaka dok ne postane homogeno i glatko. 2/3 utisnite u pleh za pečenje i ostavite da kratko odleži u hladnjaku. Ostatak stavite u zamrzivač da postane kompaktnija kako biste je kasnije mogli naribati.
Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom pa prelijte toplim mlijekom.
Od bjelanjaka napravite snijeg i lagano umiješajte u smjesu od sira i šećera. Na kraju nježno miješajući dodajte griz.
Na tijesto u plehu stavite nadjev od oraha (ravnomjerno raspoređen) pa dodajte nadjev od sira, a potom naribajte preostalo tijesto iz zamrzivača.
Pecite oko 45 min na 180°C i uživajte u slasnom okusu!