Ovaj divni, prhki kolač s borovnicama toliko je ukusan da ćete ga raditi češće no što mislite. Najbolji je sa svježim borovnicama, kojima je sad sezona, ali u nedostatku svježih poslužit će i smrznute
Za pripremu crumblea s borovnicama potrebno je samo dvadesetak minuta, a peče se oko 45 minuta.
Potrebni sastojci:
- 160 g šećera
- 180 g hladnog maslaca koji ste narezali na kockice
- 200 g brašna
- 170 g bademovog brašna (možete ga zamijeniti običnim brašnom)
- 1 jaje
- žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- žličica ekstrakta burbon vanilije
za voćni dio
- 500 g borovnica
- 60 g šećera
- sok polovice limuna
- 2 žlice kukuruznog škroba (gustina)
Priprema
Pećnicu zagrijte na 190°C i premažite kalup promjera 20x30 cm maslacem.
U jednu zdjelu ubacite oprane i ocijeđene borovnice, šećer i limunov sok, dobro promiješajte i dodajte gustin te još jednom izmiješajte.
U drugoj zdjeli izmiješajte šećer, brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte kockice hladnog maslaca. Prstima mrvite maslac i utrljavajte ga u brašno dok ne dobijete sitne mrvice te na kraju dodajte jaje i ekstrakt vanilije dok se smjesa ne sjedini. Bite će pomalo mrvičasto, ali to vas ne treba brinuti.
Polovicom tijesta prekrijte kalup za pečenje, a na njega stavite borovnice. Preko borovnica raspodijelite ostatak tijesta lagano ga mrveći.
Pecite oko 40-45 minuta dok gornji sloj tijesta ne dobije zlatnožutu boju.
Kad se kolač ohladi narežite ga na kocke i pospite po želji s malo šećera u prahu.