'Rio de Janeiro još je uvijek lijep', kaže pjesma slavnog brazilskog glazbenika Gilberta Gila. No, drugi po veličini brazilski grad u najboljem je stanju i kada je riječ o hrani. Novi restorani stalno obogaćuju ponudu grada, mladi chefovi vode ležernije lokale fokusirane na lokalne proizvode, a poznata imena gastronomske scene vratila su se s novim konceptima.
K tome, s povratkom Michelinova vodiča za Brazil (koji obuhvaća restorane u Riju i São Paulu), oči gurmana svijeta ponovo su uprte u cidade maravilhosa ('divan grad'). A među tri restorana iz Rija koji u novom izdanju Michelina drže dvije zvjezdice (zasad najbolja ocjena u Brazilu) najzanimljiviji je, slažu se mnogi, Lasai.
S neviđenom, živopisnom, laganom, zrelom i senzualnom kuhinjom, restoran chefa Rafe Costa e Silve ima i vlastite vrtove, a osvojio je i pregršt nagrada. Taj kozmopolitski restoran nalazi se u četvrti Botafogo i bježi od ustaljenih protokola.
Rafa Costa e Silva započeo je svoju karijeru 2003. na The Culinary Institute of America, u New Yorku, gdje je živio i studirao do 2007. U to vrijeme stjecao je iskustvo u restoranima slavnih njujorških chefova Jeana Georgesa Vongerichtena i Renéa Pujola. Godine 2007. otišao je u Španjolsku kako bi pet godina radio s Andonijem Luisom Adurizom u njegovu čuvenom Mugaritzu, koji je osvojio titulu 3. najboljeg restorana na svijetu dok je Rafa vršio dužnost glavnog chefa. Po povratku u Brazil, 2014. otvorio je Lasai.
Rafa Costa e Silva, koji se danas drži jednim od najvećih chefova svoje generacije, poznat je po svojoj kreativnoj kuhinji koja rabi organske i svježe namirnice, ali i jedinstvenom, živahnom, laganom, zrelom i senzualnom kulinarskom stilu. Nakon samo godine dana rada, njegov je Lasai 2015. osvojio Michelinovu zvjezdicu i od tada je uvršten među najbolje restorane Latinske Amerike.
Nakon pandemije, Rafa je odlučio otvoriti smanjenu verziju svog već poznatog Lasaija. U istoj četvrti (Botafogo), novi prostor sada broji samo 10 sjedećih mjesta, s degustacijskim jelovnikom u stilu omakase (japanska fraza koja se rabi prilikom naručivanja hrane u restoranima, što znači 'prepuštam to vama', odnosno chefu), koji se poslužuje za mramornim pultom okrenutim prema otvorenoj kuhinji. Da je potez bio dobar potvrđuje ovogodišnje izdanje Michelinova vodiča u kojem je Lasai uknjižio i drugu zvjezdicu, čime se svrstao među najbolje brazilske restorane te u sam vrh latinoameričkih.
Koristeći suvremene tehnike i brazilske utjecaje, zahvaljujući povrću uzgojenom u vlastitim vrtovima (površine više od 10.000 četvornih metara) te onome što su mu osigurali mali farmeri u okolici Rio de Janeira, Rafa kreira jela koja se uglavnom temelje na povrću, s tim da ne nedostaje niti onih s najsvježijim plodovima mora i vrhunskim komadima mesa. Vlastiti vrtovi Rafi i njegovoj ekipi služe kao inspiracija za stvaranje novih jela i koncepata za restoran. K tome, ekipa Lasaija tri puta tjedno obilazi organske tržnice u potrazi za najboljim i najsvježijim namirnicama.
Još jedna upečatljiva točka u filozofiji Lasaia potpora je lokalnim trgovcima. Slijedom toga, Rafa Costa e Silva partner je nekoliko organskih proizvođača sa sjedištem u planinskom području, neposredno izvan Rio de Janeira.
Restoran je osvojio i nekoliko nagrada za najbolju uslugu, uključujući The Art of Hospitality Award organizacije 50 najboljih restorana Latinske Amerike i Brigada de Ouro (Zlatna brigada) magazina Prazeres da Mesa.
Na koncu, evo što kaže Michelin: 'Večerati u ovom restoranu sa samo 10 sjedećih mjesta je kao prisustvovati predstavi, ali s najboljim sjedalima u gledalištu! Iako počinje tiho, kuhinja oživljava kako se kuhari upuštaju u zadatak, uz zanimljivu interakciju između chefa Rafe Costa e Silve i njegovih gostiju. Degustacijski jelovnik iznenađenja, modernog stila, počinje raznim predjelima i uključuje izvanredna vegetarijanska jela (kuhana do savršenstva i temeljena na organskim sezonskim namirnicama iz restoranovih vrtova u Itanhangái i Vale das Videiras), s mogućnošću vrhunskog sljubljivanja vina. Lasai se na baskijskom prevodi kao 'miran' – restoran je dobio ime zahvaljujući vremenu koje je chef proveo usavršavajući svoje vještine u nagrađivanom Mugaritzu (u Errenteríji, u španjolskoj Baskiji). Morat ćete rezervirati unaprijed i biti točni jer iskustvo počinje u isto vrijeme za sve goste.