RESTORANSKE IKONE

Lasarte: Savršeni gastronomski doživljaj u režiji dream teama iz Barcelone

14.11.2024 u 08:16

Bionic
Reading

Neki restorani skladba su velikih majstora, djela u kojem je cjelina veća od zbroja svojih dijelova. U slučaju Lasartea iz Barcelone, restorana s maksimalne tri Michelinove zvjezdice, talent njihove ekipe eksponencijalno se umnožava kako bi kulinarska elegancija dosegla najvišu razinu.

Iza Lasartea, smještenog u luksuznom Monument Hotelu s pet zvjezdica, na uglu glavne avenije Passeig de Gracia i Carrer de Mallorca u Quadrat d'Oru (Zlatna četvrt), stoje veliki kulinarski majstori, chefovi Martín Berasategui i Paolo Casagrande. I dok je Michelinovim zvjezdicama obasuti Martín Berasategui, chef legendarnog baskijskog restorana koji nosi njegovo ime i jedan od vodećih u svijetu, idejni tvorac Lasartea (otvorio ga je 2006), ekipa A klase koju je zaposlio nije ništa drugo nego malo čudo.

Paolo Casagrande, glavni chef Lasartea i kulinarski direktor hotela Monument, ističe se svojom suptilnošću i sposobnošću spajanja fantastičnih okusa u delikatnim i kompleksnim jelima u kojima se mogu osjetiti njegovi talijanski, baskijski i mediteranski korijeni. Samo tri godine nakon što je preuzeo vođenje kuhinje, Lasarte je 2017. uknjižio svoju treću Michelinovu zvjezdicu, i to kao prvi restoran u Barceloni koji je dobio najviše priznanje prestižnog 'crvenog vodiča'. Osim toga, od 2019. drži i najvišu ocjenu (3 sunca) Repsola, najvažnijeg španjolskog restoranskog vodiča.

Kao nadopuna Casagrandeu, u sali Joan Carles Ibáñez nadgleda jednako elegantnu i glamuroznu blagovaonicu. Kao direktor restorana, maitre d' i glavni sommelier, Ibáñez radi sve, i to toliko dobro da mu je na posljednjem izdanju Michelin Gala España dodijeljena nagrada za najbolju uslugu, priznanje za njegovu dugogodišnju izvrsnost.

I kao šlag na torti, tu je Xavi Donnay, Lasarteov slastičar, proglašen najboljim slastičarom svijeta na dodjeli nagrada The Best Chef Awards 2020, deset godina nakon što se pridružio ekipi Lasartea i tri godine nakon što je pomogao da restoran dobije najvišu Michelinovu ocjenu.

LASARTE_05616
  • LASARTE_Joan Carles Ibáñez_09495
  • Lasarte3
  • Lasarte5
  • Lasarte
  • LASARTE _ 01745
    +8
Lasarte Izvor: Lasarte / Autor: Promo

Evo kako taj ugledni vodič opisuje restoran:

'Još uvijek niste upoznati s gastronomskim svijetom Martína Berasateguija? Neobično je pronaći spin-offove koji uspijevaju zadovoljiti standarde koje postavlja original, ali upravo to dogodilo se u ovom nevjerojatnom restoranu, nazvanom po gradu (Lasarte) u kojem je ovaj chef izgradio svoje kulinarsko carstvo. Tu Paolo Casagrande, štićenik ovog kulinarskog maestra iz San Sebastiána, stavlja svoj vlastiti pečat na izvrsna jela koja je osmislio njegov mentor, prikazujući ih u avangardnijem okruženju (valoviti stropovi koji oponašaju valove, eterične svjetiljke koje podsjećaju na meduze, zlatni tonovi…). Bilo da naručujete à la carte ili se odlučite za degustacijski meni, vaš se doživljaj podiže na višu razinu'.

Kako to ističe i Michelin, prostor u kojem se nalazi restoran ističe se modernim i avangardnim izgledom, prostranim i svijetlim prostorima. Naglasak na svijetlim teksturama hrastovine i izbor namještaja bili su temelj cjelokupnog projekta obnove, djelo arhitekata Oscara Tusquetsa i Totea Morena te dizajnerice Mercè Borrell, s ciljem da se restoranu da jedinstvena osobnost.

Lasarte prima do 45 gostiju, ima poluprivatnu prostoriju u glavnoj blagovaonici i drugu privatnu nazvanu The Chef's Table, koja prima osam gostiju i nalazi se na polukatu iznad kuhinje, sa staklenim zidom koji omogućuje promatranje rada cjelokupne kuhinjske ekipe.

Restoran nudi izbor jela à la carte, degustacijski meni (345 eura) i meni za ručak (225 eura), a svi kombiniraju jela s potpisom Berasateguija s novima koje je Casagrande osmislio posebno za Lasarte. Kuhinja Berasateguija i Casagrandea ističe namirnice, izbjegava suvišno i visoko poštuje okoliš, more i zemlju koja ga hrani.

Doista, Lasarte predstavlja najvišu gastronomsku razinu, gdje se savršenstvo ne ogleda samo u jelima, već i u neopipljivom i nezaboravnom. Tu su gosti izloženi doživljavaju sličnom velikom skladateljskom djelu, izraženom u zalogajima, gestama, mirisima i vrhunskom gostoprimstvu.