čudovište frankensteina

Kreator slatkih labradoodlea požalio zbog izuma ove pasmine: 'Otvorio sam Pandorinu kutiju i pustio van Frankensteinovo čudovište'

27.09.2019 u 11:16

Bionic
Reading

Wally Canron na zahtjev je kreirao psa koji je dovoljno inteligentan da može biti pas-vodič, a njegova dlaka ne izaziva alergiju. Danas, nažalost, žali zbog toga jer tvrdi da su psi rađeni neetično te nisu zdravi kao ostali psi

Wally Canron prije tridesetak godina dobio je neobičan zahtjev jedne slijepe žene sa Havaja - potreban joj je pas-vodič koji neće nauditi njenom mužu koji je pak alergičan na dlaku pasa. Odlučio se da će kombinirati ženku labradora i mužjaka pudlicu te je za rezultat dobio jedinstvenog psića - labradoodlea.

The Guardian prenosi kako je izumitelj ove neobične vrste imao problema s udomljavanjem ostalih štenaca iz tog posebnog legla, no jednom kada je krenuo s oglašavanjem ove hipoalergenske pasmine - psići su postali apsolutni hit. Jessica Hekman, stručnjakinja za pasmine, ističe kako je sigurno i naziv pasmine odigrao veliku ulogu pri popularizaciji vrste 'Kada počnete smišljati nova, cool imena - tada stvarate novu priču'.

No, izumitelj ove pasmine požalio je zbog svoga izuma. Tvrdi kako su uzgajivači ovih pasmina izuzetno neetični te prodaju psiće za velik novac, iako je većina pasa ove vrste pomalo - luda te žali što je stvorio 'Frankensteinovo čudovište'.

'Shvatio sam što sam učinio već kroz nekoliko dana. I otišao sam svom šefu i rekao mu: 'Gledaj, stvorio sam čudovište. Moramo učiniti nešto u vezi toga kako bismo iskontrolirali situaciju. Moramo patentirati ime kako bismo zaustavili ljude da nastave s tim', rekao je Conran. No ipka nisu uspjeli patentitati novu pasminu i uskoro su i ostali uzgajivači krenuli s križanjem labradora i pudlica te pudlica s drugim pasminama.

'Otvorio sam Pandorinu kutiju i pustio van Frankensteinovo čudovište', rekao je Canron.

Ipak, ne dijele svi ove brige. The Guardian prenosi da su veterinari okarakterizirali ovu pasminu kao sretne i zdrave pse. Jedna ljubiteljica pasa je za svog ljubimca rekla kako je on savršen spoj ljubavi i inteligencije.

Jednom je čak i pisao bivšem američkom predsjedniku Baracku Obami. Naime, Canron je čuo kako predsjednička obitelj planira nabaviti labradoodlea te je osjetio snažnu potrebu da mu napiše pismo u kojem će ga odvratiti od kupnje štenca navedene pasmine. Nije nikada dobio odgovor na pismo, no nije ni obitelj bivšeg predsjednika kupila tog psa već su se ipak odlučili za portugalskog vodenog psa.