RASKOŠNA KREACIJA

Krunidbena haljina kraljice Camille krije vrlo zanimljivu priču

06.05.2023 u 14:26

Bionic
Reading

Kraljica Camilla, supruga kralja Charlesa na svečanoj je ceremoniji krunidbe nosila raskošnu kreaciju dostojnu svečanog trenutka koji diljem svijeta prate milijuni ljudi

Krunidbena haljina boje slonovače bila je pun pogodak za kraljicu Camillu, a dizajn potpisuje Bruce Oldfield.

Krojena poput kaputa u elegantnoj boji slonovače protkana srebrnim i zlatnim detaljima, bila je izvezena decentnim vijencima isprepletenima od livadskog cvijeća s engleskih polja.

  • +21
Kralj Charles na krunidbi Izvor: Profimedia / Autor: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Oldfieldova vizija bila je stvoriti sofisticiranu i modernu haljinu koja svojim detaljima prikazuje Camillin stil i osobnost, poručili su iz Buckinghamske palače.

Među ukrasima su između ostalog motivi lančića tratinčica, nezaboravnica i drugih lijepih cvjetova s engleskih polja koji simboliziraju ljubav kralja i Camille prema prirodi i svojoj zemlji.

  • +14
Princ Louis i princeza Charlotte Izvor: Profimedia / Autor: WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Antikne zlatne i srebrne niti isprepletene su među nizovima cvjetova na ovoj haljini dostojnoj jedne monarhinje.

Haljina ima i izvezenu podsuknju, a na prednjem porubu i na manžetama svakog rukava nalaze se cvjetni simboli četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva - ruža, čičak, narcis i djetelina. Za svoj dolazak u Westminster Abbey, kraljica je pak nosila grimizni baršunasti državnički ogrtač s dugim šlepom izvorno izrađen za kraljicu Elizabetu II 1953. godine.

Camillina couture krunidbena haljina krojena je od posebne tkanine Peau de Soie, svilenog materijala zagasitog sjaja, koju je satkao Stephen Walters u Suffolku, a odlikuju je i naglašana ramena, V-izrez i rukavi duljine malo iznad zgloba.

  • +7
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Parsons Media / Eyevine / Profimedia

Oldfield, jedan je od Camillinih omiljenih dizajnera, a zanimljivo je da je kreirao i odjeću za pokojnu Dianu, princezu od Walesa.

Haljina je izrađena u njegovim couture radionicama u Batterseaju, južnom Londonu, s timom krojačica i vezilja.

Inače, svaki detalj veza je mukotrpno prenesen na papirnate uzorke spremne za početak rada vezilja.

Kralj je pak nosio grimizni državnički ogrtač svog djeda Georgea VI s novom krunidbenom tunikom, s krem svilenom košuljom i hlačama Royal Naval. Njegova kraljevska crvena krunidbena tunika inspirirana je sličnim tunikama koje su nosili George V i George VI na svojim krunidbama.