Lazanje se sastoje se od tri bitna dijela: umaka bešamela, punjenja i mnogobrojnih 'plahtica' tjestenine. Zapravo, baš se ta tjestenina naziva lazanje, a po njoj je i samo jelo dobilo ime
Potrebni sastojci:
400 g lazanja
80 g sira ementalera
125 g maslaca
1200 ml mlijeka
80 g brašna
350 g mljevenog mesa
1 mrkva
100 g korijena celera
1 dl crnog vina
4 žlice koncentrata rajčice
250 ml pasirane rajčice
začinske trave: origano, bosiljak, majčina dušica
maslinovo ulje
sol
bijeli papar
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi na maslacu popržimo brašno do blago žute boje (jednu do dvije minute), maknemo s vatre i uz neprekidno miješanje postupno dodajemo vruće mlijeko pazeći da ne ostanu grudice.
2. Dodamo naribani sir, začinimo solju i prstohvatom bijelog papra. Vratimo iznad vatre i uz stalno miješanje čekamo da zavri pa kuhamo do željene gustoće.
3. U odgovarajućoj posudi na mješavini maslaca i maslinovog ulja pirjamo sjeckanu mrkvicu i celerov korijen. Dodamo mljevenu junetinu i uz stalno miješanje sve zajedno popržimo. Zatim dodamo koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu, prstohvat mljevenog ružmarina i sve zajedno pirjamo oko deset minuta. Potom dodamo origano, bosiljak, majčinu dušicu, sol i papar i ostavimo na laganoj vatri da vrije još deset minuta.
4. Vatrostalnu posudu namažemo maslacem pa u nju redom slažemo tijesto za lazanje, umak bešamel i umak bolonjez. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo sve sastojke. Zadnji red završavamo slojem tijesta, umaka bešamela i ploškama sira (mozzarella).
5. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 180°C oko 45 minuta.
Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com