JESTE LI ZNALI?

Mačke nisu jedine životinje koje predu

12.10.2016 u 16:27

Bionic
Reading

Mislite da znate puno o mačkama? To smo i mi mislili, no znanje se uvijek može povećati i poboljšati, pa smo pronašli još nekoliko stvari koje možda niste znali o mačkama

Mačke mogu piti morsku vodu

Nevjerojatno! Mačke mogu piti morsku vodu zahvaljujući bubrezima koji mogu filtrirati sol.

Mačke možda mogu čuti dupine

Dupini se dijelom glasaju i ultrazvučnim frekvencijama koje mačke možda mogu čuti. To je vjerojatno zato što se neki glodavci također glasaju ultrazvučno, pa su mačke evolucijski razvile sposobnost čuti te frekvencije kako bi lakše ulovile plijen.

Mačja grba na nosu je kao ljudski otisak prsta

Svaka mačka ima različitu grbu na nosu. Štoviše, mačke koje imaju iznimno sličan uzorak na nosu nevjerojatno su rijetke - baš kao u slučaju ljudi i njihovih otisaka prstiju.

Mačke ne vide ono što im je pred (pod) nosom

Mačke stvarno ne vide ono što im se nalazi direktno ispod njuške, no zato imaju brkove koji su bogati živčanim završecima i vrlo su osjetljivi. Mačke ih koriste kao radar kako bi imale bolji osjećaj za prostor i stvari oko njih.


Mačke imaju treći kapak

Mačke imaju dodatni unutrašnji očni kapak koji je uglavnom vidljiv jedino kad su bolesne. Nije poznato zašto ga imaju i u znanstvenim krugovima smatra se kuriozitetom poput slijepog crijeva i umnjaka.

Mačke predu, no nisu jedine

Mačke 'razgovaraju' uglavnom samo sa svojim vlasnicima. Mijaukanje je navika koju mačke razviju jer žive s ljudima koji ne čuju frekvencije kojima se glasaju u prirodi.

Štoviše, mačke su vrlo sposobne u proizvodnji raznih zvukova, gotovo 100 njih.

Mačke predu, no nisu jedine koje to čine. Među životinjama koje predu su i vjeverice, gorile, pa čak i slonovi.