Znanstvenici smatraju, ako majke piju alkohol dok su trudne, njihovo dijete sklonije je piću u tinejdžerskoj dobi
Naime, smatra se da su djeca u majčinoj utrobi osjetljiva na mirise, odnosno stvaraju ih na osnovi onoga što majke jedu. Ako majke piju alkohol, kod nerođene djece stvara se osjećaj mirisa za alkohol, koji se aktivira u tinejdžerskoj dobi. A sve ovo može utjecati na to da ovi tinejdžeri više posežu za čašicom od onih čije majke nisu pile alkohol za vrijeme trudnoće.
Istraživanja s ovom tematikom rađena su u New Yorku, i to na štakorima, no znanstvenici smatraju da se ljudi ponašaju na sličan način poput ovih životinjica. Štakori tinejdžeri koji su bili izloženi alkoholu dok su još bili u majčinoj utrobi stavljeni su u kavez sa starijim štakorima kojima je dan alkohol. Pokazalo se da ovakvi mladi štakori dva puta više slijede 'pijane' starije štakore od onih mladih štakora koji nisu bili izloženi alkoholu dok su bili u utrobi.
Drugo istraživanje pokazalo je da svi oni koji probaju alkohol prije 15. godine života kasnije u životu imaju problema s alkoholom.