Popili ste koju čašicu više te dan poslije muku mučite s groznim mamurlukom, slabošću, osjećajem mučnine i strahovitom glavoboljom?
Svakome se ponekad može dogoditi pretjerivanje s alkoholom, posebice na novogodišnjem dočeku.
Naravno, najbolje je takve situacije spriječiti i biti umjeren s pićima tijekom slavlja, no to nije posve jednostavno i provesti u djelo jer se katkad stvari otmu kontroli...
Dakle dobro poznat scenarij za mnoge glasi nekako ovako: premda ste si zadnji put obećali da se takvo nešto neće ponoviti, ponijela vas je atmosfera i previše ste popili, a dan poslije borite se s mamurlukom.
No najbolji savjet uvijek je - prevencija. Umjerena konzumacija alkohola i redovno pijenje vode tijekom proslave najbolji su način da izbjegnete neugodne posljedice sutrašnjeg dana. Naravno, ako simptomi mamurluka potraju dulje od uobičajenog ili se pogoršaju, stručnjaci savjetuju da se obavezno obratite liječniku.
Premda ne postoji znanstveno dokazan način na koji se liječi mamurluk, stručnjaci su dali nekoliko savjeta kako ga možete spriječiti - ili barem svesti tu muku jutro poslije na minimum.
Evo što može pomoći:
Stručnjaci ističu da je unos tekućine u organizam prioritet jer je dehidracija glavni uzrok glavobolje i malaksalosti nakon konzumacije alkohola.
Hidracija ima ključnu ulogu. Prema dr. Johnu Bricku, autoru 'The Doctor's Hangover Handbook', već tri i pol alkoholna pića mogu uzrokovati gubitak čak litre tekućine iz organizma. 'Pijenje vode između alkoholnih pića nije samo dobra navika - to je nužnost', naglašava dr. Brick.
Prema dugogodišnjim istraživanjima dr. Roberta Swifta sa Sveučilišta Brown, konzumacija hrane prije prvog pića ključna je za prevenciju mamurluka. 'Kada je želudac prazan, alkohol brzo prelazi u crijeva. No kada jedete prije pića, želučani sokovi i enzimi miješaju hranu i alkohol, što značajno usporava njegovu apsorpciju', objašnjava dr. Swift.
Treba spomenuti i to da spol igra značajnu ulogu u tome kako tijelo reagira na alkohol. Žene su općenito osjetljivije na učinke alkohola i sklonije mamurluku, čak i kad popiju manje od muškaraca. Razlog leži u različitom postotku tjelesne vode između muškaraca i žena.
Izbor pića također može utjecati na intenzitet mamurluka. Istraživanja pokazuju da tamna pića, poput npr. burbona, sadrže značajno više kongenera - nusprodukata fermentacije - od svjetlijih pića poput votke.
Što utječe na jačinu mamurluka?
Općenito, tamno pivo i jaka alkoholna pića sadrže više kongenera i stoga postoji veća vjerojatnost da će izazvati mamurluk, kažu stručnjaci.
Studija iz 2010. otkrila je da burbon sadrži čak 37 puta više ovih spojeva, što direktno utječe na jačinu mamurluka.
Neke zdrave namirnice mogu pritom pomoći, poput đumbira, poznatog po antiemetičkim svojstvima jer može ublažiti mučninu, dok med pruža brzu energiju iscrpljenom organizmu. Topla voda s limunom može također pomoći u procesu detoksikacije.
Poznato je to da alkohol dehidrira, pa glavobolja i drugi simptomi mamurluka mogu biti djelomično posljedica suženih krvnih žila i gubitka elektrolita te bitnih minerala poput natrija, kalcija i kalija. A ako volite kavu, popijte svoj omiljeni jutarnji napitak - mogao bi vam koristiti, i to četvrtina šalice. No ne očekujte čudotvoran oporavak jer je potrebno oko 20 minuta da kofein počne djelovati i ima neki primjetan učinak. Ako se od kave ne osjećate bolje, nemojte je više piti.
Za one koji se probude s jakim mamurlukom, stručnjaci preporučuju:
- umjerenu konzumaciju kofeina
- nadoknadu elektrolita
- obilnu hidrataciju
- laganu fizičku aktivnost poput šetnje.
Dr. Swift posebno naglašava važnost elektrolita: 'Napici za sportaše s elektrolitima mogu značajno ubrzati oporavak jer nadoknađuju ne samo izgubljenu tekućinu, već i vitalne minerale.'
U svakom slučaju, ostaje činjenica da ne postoji čarobni lijek za mamurluk, ali razumijevanje toga kako alkohol utječe na naše tijelo može nam pomoći da pametnije pristupimo konzumaciji tijekom slavlja.