Kako bi naša mesna štruca bila što mekša i ukusnija nakon pečenja, pripremamo ju od sočne smjese u koju između ostalog stavljamo i žemlje namočene u vrhnje. Štrucu nismo punili uobičajenim tvrdo kuhanim jajima, već smo ju zamotali u slanu košuljicu od pancete
Potrebni sastojci:
750 g miješanog mljevenog mesa
200 g pancete
1 žlica peršina
1 glavica luka
1 žemlja
2 jaja
1 žlica koncentrata rajčice
500 ml mesnog temeljca
120 ml kiselog vrhnja
ulje
sol i papar
Priprema:
Žemlju narežemo na kockice, stavimo u zdjelu, dodamo kiselo vrhnje, dobro izmiješamo i ostavimo da se sastojci prožmu.
U zasebnu zdjelu stavimo mljeveno meso, dodamo jaja, sjeckani peršin i luk, koncentrat rajčice, namočenu žemlju i promiješamo sastojke.
Začinimo solju i paprom te sve zajedno izradimo u jednoličnu smjesu.
Vatrostalnu posudu premažemo tankim slojem ulja, a po dnu složimo, od plošaka pancete, posteljicu veličine 30 x 20 cm.
Pripremljenu smjesu premjestimo na posteljicu od pancete, oblikujemo u štrucu i omotamo i prekrijemo preostalim ploškama pancete.
Tako pripremljenu mesnu štrucu podlijemo s malo mesnog temeljca i stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na donju razinu, na 200°C, 10-ak minuta.
Zatim temperaturu smanjimo na 170°C, podlijemo s još malo mesnog temeljca i dalje pečemo u pećnici 40-ak minuta, povremeno podlijevajući mesnim temeljcem.
Recept je preuzet sa stranice crochef.hr