MOĆAN PLOD

Može li vas rajčica zaštititi od raka dojke?

24.12.2013 u 15:03

Bionic
Reading

Rajčica pomaže jačanju razine hormona koji igra važnu ulogu u metabolizmu šećera i masti te tako potencijalno smanjuje rizik od raka dojke kod žena, pokazuju rezultati nove studije

U studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, piše kako su žene podijeljene u dvije skupine od kojih je jedna 10 tjedana jesti proizvode od rajčice – odnosno konzumirati 25 miligrama likopena svaki dan. Kod tih su žena primijećene veće razine hormona adiponektina koji regulira metabolizam, prenosi Huffington Post.


'Naše istraživanje pokazuje prednosti konzumiranja veće količine rajčica i proizvoda na bazi rajčica', ističe voditeljica istraživanja dr. Adana Llanos, profesorica epidemiologije na Sveučilištu Rutgers.

'Konzumiranje voća i povrća koje je bogato esencijalnim hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima i fitokemikalijama poput likopena daje značajne prednosti.'
Istraživanje sugerira da povećanje adiponektina može pomoći u zaštiti protiv raka dojke, jer je pretilost poznati faktor rizika za rak dojke.

'Na temelju tih podataka, vjerujemo da redovito konzumiranje preporučene dnevne porcije voća i povrća može pomoći u prevenciji karcinoma dojke u rizičnoj populaciji', dodaje dr. Llanos.