'Zabava s kolačićima' u izdanju Lumena knjiga je koja će nesumnjivo osvojiti srca slastičara amatera. Jedna od najboljih stvari vezanih uz kolačiće i kekse jest ta da ih je gotovo sve vrlo jednostavno pripremiti
Potrebni sastojci:
Za kekse:
450 g brašna
1/2 žličice soli
250 g omekšanog maslaca
300 g šećera
1 jaje, lagano umućeno
1 žličica ekstrakta vanilije
Glazura:
600 g šećera u prahu
3 žlice maslaca
1/2 žličice ekstrakta badema
4 – 6 žlica vrele vode
nekoliko kapi žute i zelene prehrambene boje
čokoladni bomboni u boji (Smarties ili M&M’s) za oči
jestiva crna boja u tubi, za crtanje zjenice i usana
Količina: 40 – 50 keksa
Vrijeme pripreme: 40 minuta + 30 minuta za hlađenje
Vrijeme pečenja: 6 – 8 minuta
Priprema
Prosijte u posudu brašno i sol. U drugoj posudi miješajte maslac i šećer dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte jaje i vaniliju te miješajte dok se sve ne poveže. Umiješajte smjesu s brašnom kako biste oblikovali meko tijesto.
Pritisnite tijesto u oblik diska, zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da se hladi 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Prekrijte tri velika lima papirom za pečenje.
Na površini lagano posutoj brašnom izvaljajte tijesto na pet mm. Kekse izrezujte kalupom veličine pet cm. Ostatak tijesta ponovno umijesite, izvaljajte i nastavite izrezivati oblike dok ne potrošite sve tijesto. Premjestite kekse na pripremljene limove za pečenje, ostavljajući 2,5 cm razmaka.
Pecite ih 6 – 8 minuta dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Ostavite kekse da se hlade na limu za pečenje dok se malo ne stvrdnu, tri minute. Zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Glazura: miješajte šećer u prahu, maslac, ekstrakt badema i onoliko vode koliko je potrebno da glazura postane glatka. Podijelite dobivenu smjesu u tri posude pa jedan dio smjese obojite žutom bojom, drugi dio zelenom, a treći dio ostavite onakvim kakav jest.
Namažite glazuru na ohlađene kekse te na svaki stavite dva čokoladna bombona na mjesto očiju, a jestivom crnom bojom nacrtajte zjenice i usne.