Svaki dan razmišljate što ćete kuhati i već vam ponestaje ideja? Možda odlučite kuhati krumpir pa ovdje imate devet načina kako ga pripremiti
Krumpir je gotovo nezamjenjiva namirnica jer se slaže s mnogim jelima. Stoga je Huffington Post predložio devet načina kako ga pripremiti i uživati u njemu.
1. Pečeni krumpir
Kod ovakve pripreme je najvažnije da ima dovoljno mjesta u tepsiji jer se inače neće moći zapeći sve strane pa nećete dobiti onaj fini hrustavi okus. Također pazite da krumpir bude iste veličine kako bi se ravnomjerno ispekao.
2. Prženi krumpir
Pržite li krumpir na malo ulja, možete dobiti ukusan prilog koji nije štetan za zdravlje. Jedino je važno da koristite pravo ulje. Maslinovo ulje, primjerice, nije dobar izbor jer se inače ne smije zagrijavati na visokim temperaturama za prženje.
Najbolje je kada ga možete kuhati u kori, a je li gotov, možete provjeriti vilicom. Krumpir piknite do sredine da biste provjerili je li kuhan. Vodu nemojte previše zasoliti jer krumpir odlično upija slanoću.
4. Zapečeni krumpir
Ovaj tip krumpira je uvijek fin jer je kremast zbog maslaca i vrhnja. Krumpir narežite na tanke ploškice kod pripreme jer će biti sočniji.
5. Krafna krumpir
Tko bi rekao da krumpir može izgledati poput krafne. Rade se od slatkog krumpira, koji se izreže u obliku krafni, izbode vilicom i kuha deset minuta u mikrovalnoj pećnici na najjačoj temperaturi.
6. Naribani krumpir
Od naribanog krumpira možete raditi popečke koji su idealni u ove zimske dane – topli i hrustavi.
7. Gulaš
Krumpir je nezaobilazan u raznim gulašima i varivima. Kod pripreme jedino pripazite da ga ne prekuhate jer će se raspadati.
8. Pomfri
Ovo je mnogima najukusnija, ali i najnezdravija inačica pripreme krumpira. Ako sami pripremate krumpir, prije rezanja na prutiće neka odstoji pola sata u vodi da otpusti višak škroba. Nakon prženja ga stavite na papirnati ubrus da upije višak ulja.
9. Pire krumpir
Pire krumpir je lako napraviti, a postoji puno varijanti pripreme. Možete, primjerice, prepržiti kolute luka pa preliti po vrhu, dodati malo peršina ili samo umiješati malo mlijeka i maslaca.