Ako još niste naučili kako razdvojiti žumanjak i bjelanjak bez da se žumanjak razlije, nema razloga za uzbunu jer postoji nekoliko jednostavnih trikova koje ćete brzo i lako savladati
Za većinu ljudi nekoliko jaja tjedno sigurno je za zdravlje, jer osim poznate činjenice da je žumanjak opasan zbog kolesterola, organizam ćete nahraniti proteinima, masnim kiselinama omega-3 i luteinom, koji može pomoći u smanjenju rizika od makularne degeneracije.
Ako imate problema s kolesterolom, svejedno možete jesti jaja, ali ćete birati bjelanjke. I zato je korisno znati odvojiti bjelanjak od žutanjka, što je korisno i za mnoge druge recepte. Postoji nekoliko jednostavnih načina. Već ćete pri prvom pokušaju shvatiti da je potrebno samo malo prakse.
Najjednostavniji način odvajanja bjelanjka i žumanjka možete napraviti rukama. Nakon što ste oprali ruke i pripremili dvije zdjelice, razbijte jaje i oprezno ga izlijte u dlan. Lagano raširite prste i i pustite da bjelanjak sklizne u zdjelicu. Nakon toga žutanjak spustite u drugu zdjelicu.
Idući način zahtijeva malo žongliranja. Probajte razbiti jaje po sredini tako da vam ostanu dvije jednake polovice ljuske. Zatim prebacujte žutanjak iz jedne polovice u drugu dok ne ispadne sav bjelanjak.
Posljednji način vrlo je simpatičan i zabavan, a osim tanjurića, potrebna vam je prazna plastična boca. Nakon što ste jaje izlili u tanjur, stisnite bocu, namjestite je iznad žumanjka i jednostavno ga usišite.
Ako vam se ne sviđa nijedna od ovih ideja, preostaje vam da kupite posebnu žlicu koja služi isključivo za razdvajanje bjelanjka od žumanjka.