Za dobar pesto genovese, jedan do najjednostavnijih i najaromatičnijih umaka za tjesteninu potrebna je solidna količina svježeg bosiljka. Idealan je za početnike u kuhinji jer ne zahtijeva kuhanje, a gotov je za svega par minuta
Autor ovog recepta majstor je talijanske kuhinje Antonio Carluccuio koji savjetuje da pesto genovese radite u na tradicionalan način, u mužaru. No ako ste u žurbi, uvijek se možete poslužiti blenderom.
Potrebni sastojci:
2 šake listova svježeg bosiljka
1 češanj češnjaka
25 g pinjola
oko 125 ml maslinova ulja
4 velike žlice svježe naribanog parmezana
4 velike žlice svježe naribanog sira pecorino
sol
Priprema
Najjednostavnije bi bilo staviti sve sastojke u blender i izmiksati ih dok ne dobijete umak. No tradicionalni pesto genovese možete napraviti i u mužaru, a takav umak imat će nešto drugačiji izgled i teksturu od onog samljevenog u blenderu. No vrijedno je tih pet minuta truda.
Da si olakšate posao, nasjeckajte listove bosiljka i češnjaka. U mužaru prvo zgnječite češnjak te zatim dodajte listove bosiljka i gnječite ih dok se ne raspadnu. Zatim dodajte pinjole i gnječite ih te polako počnite s dodavanjem maslinova ulja, taman toliko da dobijete polutekući umak.
U umak zatim dodajte sireve i dobro izmiješajte te dodajte sol. Količina soli ovisit će o tome koliko su slani sirevi koje ste koristili pa svakako probajte umak prije no što ga odlučite zasoliti.