OSAM VARIJACIJA

Ne volite kelj ili cvjetaču? Ovo je jednako zdrava alternativa

15.11.2016 u 06:27

Bionic
Reading

Za razliku od proljeća ili ljeta, zima je puno siromašnija svježim voćem i povrćem, ali porodica kupusnjača nudi zdrave namirnice koje su idealne za hladne dane bilo da spremate juhe, variva ili lagane priloge

Cvjetača ili karfiol

Poput ostalog povrća iz ove porodice mnogi je ne vole zbog specifična okusa i mirisa, ali cvjetača je prepuna vlakana i dugo će vas držati sitima, a u jednoj šalici ima tek 40 kalorija. Osim kao prilog ili dodataka drugim jelima, cvjetača je sve popularnija kao zamjena za pire krumpir, a možete je koristiti kao podlogu za pizzu umjesto tijesta.

Kineska brokula ili šenon

Šenon je zapravo križanac između brokule i cvjetače i ima doista zanimljiv izgled. Zapravo je bliži cvjetači i postoji posebna sorta koja se zove romanesco, a spada pod cvjetaču umjesto brokulu. Slatkasta je okusa pa će ga djeca možda prije prihvatiti nego brokulu ili cvjetaču. Prije pripreme treba odstraniti listove. Možete ga skuhati kao prilog ili zapeći poput cvjetače. U 100 grama ima samo 31 kaloriju, a od vitamina i minerala obiluje kalijem, fosforom i vitaminom C.

Kelj

Jedno od najzdravijih vrsta takozvanog zimskog povrća, prepun vlakana, folne kiseline, željeza, kalcija, vitamina A ,C i K. Jača imunitet, kosti, zdravlje srca i žila, štiti od raka, poboljšava probavu, čuva oči i smanjuje rizik od dijabetesa.

Osim što ga možete skuhati na bezbroj načina, kelj možete poslužiti kao iznimno ukusna i zdrava zamjena za čips – jednostavno ga posolite i popaprite te ga na plehu prepecite u pećnici. Brzo gotova i ukusna poslastica sadrži minimalnu količinu kalorija, šalica čipsa od kelja ima samo 35 kalorija.

Raštika

Nekada se pripremala sa suhim mesom, ali danas se može pripremiti i na brojne druge načine od sarme do kuhanja na lešo. U zemljama poput Velike Britanije do prije nekoliko godina raštika je bila potpuno nepoznata, no sada se bilježi rast prodaje. Sve je započelo s nama jako dobro poznatim keljem koji su počele hvaliti zvijezde poput glumice Gwyneth Paltrow, a sada su otkrili i raštiku te shvatili da mnogobrojna istraživanja pokazuju koliko je odlična za zdravlje. Smatraju je jednom od najzdravijih namirnica na svijetu jer je bogata vitaminima i mineralima, a sadrži posebno velike količine vitamina A i kalcija. Usto sadrži vitamin C, sve vitamine iz skupine B te vitamin E.

Kupus

Više je studija potvrdilo da ljudi koji vole kupus rijetko obolijevaju od raka želuca, debelog crijeva, pluća i kože. Osim što u 100 grama ima tek 26 kalorija, kupus je bogat vitaminima C, E i B, beta-karotenom, kalcijem, folnom kiselinom i kalijem. Kiseli kupus također skriva blagodati za zdravlje. Fermentirana hrana, među koju spada i kiseli kupus, ima probiotske bakterije koje pospješuju probavu, ali i pomažu protiv upalnih procesa u organizmu.

Kineski kupus ili bok choy

Kineski kupus pripada porodici cruciferae i u istoj je obitelji povrća kao i brokula, kupus, cvjetača i kelj pupčar. Bogat je vitaminima A, C, kalcijem i bjelančevinama što ga čini posebnim budući da nema masnoće poput mesa. Kalorijski siromašan, također je idealna namirnica za održavanje vitke linije ili mršavljenje. Vrlo se često sprema s jelima u woku i može se kuhati, pariti, pirjati na ulju, ali i kiseliti. Ima duguljaste listove i za razliku od primjerice kelja oni su sasvim svijetli.

Prokulice ili kelj pupčar

S manje od 30 kalorija, porcija prokulica je bogata hranjivim tvarima te je izvrstan izvor vitamina A i C. Osim jačeg imunosnog sustava, zahvaljujući vitaminu C koža će biti elastičnija, s manje bora. Prokulice također imaju betakarotena, vitamina K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Ne jedete li ih inače zbog gorka okusa i intenzivna mirisa, probajte pečene prokulice. Pečenje im daje posve drugačiji okus budući da se prirodni šećeri iz njih karameliziraju i u prvi plan izbije prirodna slatkoća ovog zimskog povrća.

Brokula

Brokula je bogata vitaminima A i C, a sadrži čak i kalcij u istoj količini kao i pola kriške sira, no bez zasićenih masnoća. Vjeruje se da brokula pomaže odagnati brojne zdravstvene probleme, uključujući rak i bolesti srca. Znanstvenici iz Instituta za istraživanje hrane u Norwichu provodili su detaljne krvne pretrage na muškarcima i ženama prije i nakon što su jeli povrće. Jedenjem brokule bogate glukorafaninom dovelo je do poboljšanja u raznim kemijskim reakcijama unutar mitohondrija, a to može pomoći ljudima koji pate od raznih bolesti starenja. Ako je ne volite zapečenu ili kuhanu s drugim povrćem, složite toplu i kremastu juhu, taman da vas zasiti i ugrije u ovim hladnim mjesecima.