Tjesteninu možemo spremati na milijune načina, svatko ima neki svoj recept, a u ovim kriznim vremenima odbor će nam doći oni najjednostavniji, sa sastojcima koje vjerojatno svi imamo kod kuće
Za tjesteninu s tunom bit će vam potrebi češnja, krušne mrvice, malo tvrdog sira, kapare koje sigurno imate u nekoj staklenci u hladnjaku, nekoliko slanih inćuna te konzerva tune.
Potrebni sastojci
- Sol
- Tjestenina (špageti ili linguini), a ako ih nemate koristite bilo koju
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka, tanko nasjeckanog
- 3 mlade ljutike ili mlada luka
- 5-6 slanih inćuna
- 2 žličice kapara
- Nasjeckani peršin
- 1 veća konzerva tune ili 2 manje
- Po želji malo suhog čilija i kriška limuna
Priprema
Stavite lonac s vodom na vatru, posolite i kad voda uzavre dodajte tjesteninu te je kuhajte prema uputama na kutiji. Svakako sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina nakon što je ocijedite.
Za to vrijeme u velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte mu češnjak i mladi luk te lagano pržite oko minute. Dodajte slane inćune, kapare te pržite dok se inćuni ne rastope, a češnjak dobije zlatno žutu boju (oko 2-3 minute).
Dodajte u tavu oko pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina, te pustite da se reducira dok ne ostane samo malo tekućine u tavi. Dodajte tjesteninu u tavu, nasjeckani peršin i dobro izmiješajte. Nakon toga dodajte tunu te još jednom dobro promiješajte tjesteninu.
Po želji možete je posuti suhim čilijem, dodajte naribani parmezan i par kapljica maslinovog ulja te krišku limuna.