Umjesto klasičnih ćufti, predlažemo vam da isprobate ovu jednostavniju izvedbu mesnih okruglica u saftu koje će vas sasvim sigurno oduševiti. Umjesto dinstanja u dubokoj tavi, jelo se peče u pećnici pa ćete izbjeći masne mrlje na štednjaku i umanjiti si muke s čišćenjem. Okruglice možete poslužiti baš kao i klasične ćufte uz krumpir pire, rižu ili nešto treće, što obično imate naviku jesti uz ovo jelo
Mesne okruglice u umaku
Sastojci
Za okruglice:
- 130 g riže
- 500 g mljevenog mesa (svinjetina i govedina)
- 100 g luka
- 100 g mrkve
- 3 češnja češnjaka
- jaje
- 15 g soli
- 5 g slatke crvene paprike
Za umak:
- 50 g pasirane rajčice
- 50 g kiselog vrhnja s 22% m.m.
- 10 g soli
- 15 g slatke crvene paprike
- 20 ml ulja
- 150 ml vode
Priprema
1. U posudu dodajte mljeveno meso, rižu, sitno sjeckani luk, naribanu mrkvu, jaje, protisnuti češnjak, slatku papriku, sol i papar. Sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
2. Navucite tanke gumene rukavice kako se meso ne bi lijepilo za ruke pa oblikujte veće okruglice. Poredajte ih u vatrostalnu zdjelu.
3. Pripremite umak tako što ćete u posudu dodati pasiranu rajčicu, kiselo vrhnje, ulje, sol, slatku papriku i vodu i sve dobro promiješati. Umak prelijte preko mesnih okruglica.
4. Pecite sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
U slast!