PRIJEDLOG ZA RUČAK

Ne znate što kuhati za ručak? Jednom kada probate recept za ove mesne okruglice u umaku, obožavat ćete ih

09.02.2021 u 13:16

Bionic
Reading

Umjesto klasičnih ćufti, predlažemo vam da isprobate ovu jednostavniju izvedbu mesnih okruglica u saftu koje će vas sasvim sigurno oduševiti. Umjesto dinstanja u dubokoj tavi, jelo se peče u pećnici pa ćete izbjeći masne mrlje na štednjaku i umanjiti si muke s čišćenjem. Okruglice možete poslužiti baš kao i klasične ćufte uz krumpir pire, rižu ili nešto treće, što obično imate naviku jesti uz ovo jelo

Mesne okruglice u umaku

Sastojci

Za okruglice:

  • 130 g riže
  • 500 g mljevenog mesa (svinjetina i govedina)
  • 100 g luka
  • 100 g mrkve
  • 3 češnja češnjaka
  • jaje
  • 15 g soli
  • 5 g slatke crvene paprike

Za umak:

  • 50 g pasirane rajčice
  • 50 g kiselog vrhnja s 22% m.m.
  • 10 g soli
  • 15 g slatke crvene paprike
  • 20 ml ulja
  • 150 ml vode

Priprema

1. U posudu dodajte mljeveno meso, rižu, sitno sjeckani luk, naribanu mrkvu, jaje, protisnuti češnjak, slatku papriku, sol i papar. Sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

2. Navucite tanke gumene rukavice kako se meso ne bi lijepilo za ruke pa oblikujte veće okruglice. Poredajte ih u vatrostalnu zdjelu.

3. Pripremite umak tako što ćete u posudu dodati pasiranu rajčicu, kiselo vrhnje, ulje, sol, slatku papriku i vodu i sve dobro promiješati. Umak prelijte preko mesnih okruglica.

4. Pecite sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

U slast!