Često je teško pronaći ideju za ručak za cijelu obitelj, a pogotovo ako pritom želite uštedjeti. Jedna od najekonomičnijih namirnica koja vam u tome može pomoći zasigurno je krumpir. Moguće ga je pripremiti na bezbroj načina, a mi ćemo vam danas pokazati kako krumpir možete pripremiti za predjelo, kao prilog ili kao glavno jelo
Okruglice od krumpira kao prilog
Sastojci
- 500 g krumpira
- 100 g brašna (3/4 šalice) + 4 žlice brašna
- 50 ml vode (1/5 šalice)
- jaje
- 50 g sira (mozzarella, cheddar)
- biljno ulje
- sol
- ružmarin
- krušne mrvice
Priprema
1. Narežite krumpir na kockice i stavite ga kuhati u posoljenu vodu. Možete ga kuhati i 10 minuta u mikrovalnoj pećnici, ali u tom slučaju bez vode.
2. Zgnječite krumpir. Dodajte brašno, ružmarin i sol i sve dobro promiješajte rukama kako biste dobili glatki pire.
3. U posudi istucite jaje pa pomiješajte s vodom i brašnom. U drugu posudu istresite krušne mrvice.
4. Zagrabite žlicu pirea pa ga na dlanu oblikujte u plosnati okrugli oblik. U sredinu stavite kockicu sira pa ga omotajte pireom tako da oformite kuglicu.
5. Kuglicu uvaljajte u smjesu s brašnom i jajetom pa u krušne mrvice. Isti postupak ponovite dok ne potrošite pire.
6. Kuglice kratko (1-2 minute) popržite u dubokom ulju na srednjoj vatri i prebacite na papir koji će upiti višak ulja.
Krem juha od krumpira i gljiva za predjelo
Sastojci
- 500 g krumpira
- 300 g šampinjona
- 700 ml vode
- češanj češnjaka
- ružmarin
- papar
- peršin
- biljno ulje
- sol
Priprema
1. Ogulite i narežite gljive na ploške. Krumpir ogulite i narežite na kockice.
2. Krumpir prebacite u nauljeni lonac, dodajte sol i ružmarin pa ga popržite dvije, tri minute. Dodajte vodu, poklopite i pustite da se kuha.
3. Na tavi s malo ulja popržite za to vrijeme gljive koje ste začinili soli i paprom. Dinstajte ih osam minuta.
4. Nakon što se krumpir kuhao 15 minuta prebacite ga s vodom u kojoj se kuhao i gljivama u blender te sve dobro izmiksajte.
5. Krem juhu poslužite u zdjeli s malo poprženih kockica starog kruha.
Burgeri od krumpira i tune kao glavno jelo
Sastojci
- 3 krumpira (500 g)
- 160 g konzervirane tune
- 1/4 luka
- jaje
- 4 žlice peršina
- crvena paprika
- sol
- 4 žlice krušnih mrvica
Priprema
1. Oguljeni i na kockice narezani krumpir kuhajte u slanoj vodi 15 minuta. Ocijedite ga i zgnječite u pire.
2. Pireu dodajte sitno nasjeckani luk, crvenu papriku, malo soli, tunu, jaje i peršin i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
3. Zatim dodajte krušne mrvice i ponovno sve promiješajte.
4. Podijelite smjesu na osam jednakih dijelova. Zagrabite svaki dio žlicom i rukama oblikujte burgere.
5. Burgere popržite u nauljenoj grill tavi dvije, tri minute sa svake strane.
Burgere poslužite u pecivu s prilozima i umakom po želji.
U slast!