Svi vrlo dobro poznajemo onaj neugodan osjećaj težine u želucu. Evo nekoliko savjeta kako izbjeći takve probleme
Doručak je najvažniji obrok dana
Doručak pokreće metabolizam. Ako u njega uključite i probiotski jogurt, dobra je šansa da vas želudac neće nimalo mučiti taj dan.
Jedite polako
Nemojte se žuriti kad jedete. Temeljito prožvačite hranu. Vaš želudac će vam biti zahvalan.
Više se krećite
Bilo kakvo kretanje dobro je za vaše zdravlje - hodanje do trgovine, kratka šetnja po radnom mjestu, korištenje stepenica umjesto lifta. Vaš probavni sustav ne zna koliko se krećete, no zna kad se NE krećete.
Smanjite obroke
Mnogi od nas pripadaju generaciji koja je naučila da se mora pojesti sve što je na tanjuru. Pretpostavljamo da su mnogi od nas ostali zbunjeni kad su prvi put ugledali porciju u nekom finijem restoranu i vjerojatno se zapitali gdje je ostatak obroka.
Jednostavan zaključak je – ostavite malo praznog prostora na tanjuru kad uzimate hranu, a ako vam se obrok čini previše obilnim, vjerojatno ste u pravu.
Pijte više vode
Pijte vodu dok je još besplatna i čista. Dobro je popiti čašu vode oko 20 minuta prije obroka.
Izbjegavajte prerađene namirnice
Prerađena hrana je neprijatelj zdravog probavnog sustava. Umjesto da se bavimo trendovima poput izbjegavanja genetski modificiranih namirnica i glutena (osim u slučaju osoba koje zaista boluju od celijakije), radije se usredotočite na to da smanjite unos šećera i prerađene hrane.
Pijte manje alkohola
Oko 14 posto smrti uzrokovanih bolestima probavnog sustava povezano je s alkoholom. Ako se već ne možete kloniti alkohola, svakako smanjite pijenje šampanjca i sličnih pića s mjehurićima – oni stvaraju probleme vašem želucu.
Uživajte u pauzi za ručak
Napravite piknik tijekom pauze za ručak. Pronađite neku zelenu površinu, skinite obuću s nogu i malo se sunčajte. Sunce će vam pružiti vitamin D, a bosi tabani će otpustiti mali dio otrova koji se tijekom dana nakupljaju u tijelu.
Kušajte čaj od metvice
Umjesto da pijete nešto što će izazvati neugodu vašem želucu, smirite ga šalicom čaja od metvice.
Rano večerajte
Ako večerate, onda biste to trebali činiti ranije – u ljetnim danima oko šest popodne, a tijekom zimskih još ranije. Lakše ćete zaspati i imat ćete mirniju probavu.