RECEPT

Neodoljiva pjenica od jagoda ili malina

01.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Idealna pjenica za prelijevanje narezanih jagoda (ili malina) da izbjegnete vječite jagode sa šlagom. S malo truda i ambicije načinite košarice i iznenadite prijatelje

Potrebni sastojci:

500 g jagoda
100 g šećera
300 g slatkog vrhnja
sok i korica 1 limuna
6 listića želatine
Za posluživanje:
Hrskava košarica:
2 bjelanjka
50 g glatkog brašna
50 g šećera u prahu
50 g otopljenog maslaca
vanilin šećer


Priprema:

Ako se odlučite raditi košarice: zagrijte pećnicu na 180 °C. Pjenjačom istucite bjelanjke i šećer, vrlo malo jer ne smiju postati snijeg, pa dodajte brašno, maslac i vanilin šećer. Sve promiješajte da dobijete kremu.

Na masnom papiru za pečenje, koji stavite u veliki lim, žlicom napravite palačinkice (promjera oko 10 cm). Pecite 4 – 5 minuta pa izvadite i još tople stavite na dno okrenutih čaša, rubove pritisnite lagano da dobijete košarice. Pustite da se hlade.

Ove su palačinke vrlo podatne kada su tople, pa možete, na primjer, stisnuti dva kraja i dobiti 'školjke'.

Pjenica:
listiće želatine stavite da se namaču u vodi. Jagode sameljite u multipraktiku, dodajte šećer, sok i koricu limuna. Prokuhajte par minuta, maknite s vatre, umiješajte namočenu želatinu i pustite da se ohladi (najbolje u zdjeli s hladnom vodom).

Kad se počne stvrdnjavati, umiješajte žlicom tučeno vrhnje. Stavite u staklenu zdjelu u hladnjak barem jedan sat. Poslužite u košarici i ukrasite kojom narezanom jagodom i listićem mente te pospite s malo šećera u prahu.

Savjet:
Umjesto košarica možete koristiti kupljene kornete. Ova pjenica odlična je sa šumskim jagodama ili malinama.

Recept je preuzet iz kuharice Damire Skansi: Kuhajmo brzo i zdravo u izdanju Profila