sporna reklama

Nižu se novi problemi za Adidas: Bella Hadid angažirala je odvjetnički tim

22.07.2024 u 12:51

Bionic
Reading

Priča o Adidas SL72 tenisicama i manekenki Belli Hadid dobila je nastavak. Naime, Bella Hadid angažirala je odvjetnike nakon što je njezina kampanja za Adidas SL72 tenisice povučena, a istovremeno se Adidas ispričao manekenki i ostalima uključenima zbog 'nenamjerne pogreške' u marketingu

Prošlog tjedan Adidas je Bellu Hadid, manekenku poznatu po svojim propalestinskim stavovima, izbacio iz reklamne kampanje za retro tenisice koje SL 72, dizajnirane za Olimpijske igre u Münchenu 1972. koje je obilježio masakrom nad izraelskim sportašima.

Sada je pak Bella Hadid je unajmila pravni tim nakon izbačena iz kampanje uslijed negativnih reakcija, rekao je za Daily Mail izvor upoznat sa situacijom. Kako navodi izvor, manekenka navodi nedostatak odgovornosti brenda tijekom povlačenja kampanje.

Retro tenisce mračne prošlosti

Podsjetimo, Adidas je nedavno ponovno lansirao SL72, tenisice koje su sportaši prvi put predstavili na igrama 1972. kao dio serije koja oživljava svoje klasike. Bella je bila glavna je zvijezda kampanje za spomenute tenisice.

Ovaj je potez njemačkog sportskog diva izazvao burnu reakciju židovskih skupina te su se odmah pobunile zbog angažiranja poznate manekenke.

Bella je još uvijek pod ugovorom s tvrtkom, a Adidas se ispričao, inzistirajući na tome da nije mislio spomenuti tragediju i najavio planove za reviziju reklame.

Izvor je rekao za TMZ da je Bella zabrinuta što bi Adidas objavio kampanju koja bi nekoga povezala s tragedijom kao što je masakr u Münchenu; a izvor je također rekao za Us Weekly da 'nasilje nije u skladu s Bellinim stavovima.'

Jedanaest izraelskih sportaša i njemački policajac ubijeni su na Igrama u Münchenu 1972. nakon što su naoružani pripadnici palestinske terorističke skupine Black September provalili u olimpijsko selo i uzeli ih za taoce.

Pobuna zbog angažiranja poznate manekenke

Bella Hadid, koja je rođena u SAD-u, kći je palestinskog poduzetnika za nekretnine Mohameda Hadida, te je dugo je glasno govorila o svojoj podršci pravima Palestinaca.

Adidas je 19. srpnja rekao da će 'revidirati ostatak kampanje' s trenutačnim učinkom, ne navodeći kako. 'Svjesni smo da postoji poveznica s tragičnim povijesnim događajima - iako je potpuno nenamjerna - i ispričavamo se za bilo kakvu uzrujanost ili uznemirenost koju smo uzrokovali. Kao rezultat toga, revidiramo ostatak kampanje. Vjerujemo u sport kao snagu koja ujedinjuje cijeli svijet i nastavit ćemo s našim naporima da zagovaramo različitost i jednakost u svemu što radimo', poručili su.

Isprika Adidasa na Instagramu

Slike modela koji nosi crvene, retro Adidas tenisice izazvale su negodovanje među proizraelskim skupinama. U nedjelju ujutro, na službenom Adidas Originals Instagram profilu u Storiju je objavljena izjava nakon bujice negativnih komentara. Ispričali su se Beli Hadid i nekolicini drugih partnera zbog 'bilo kakvog negativnog utjecaja' koji su možda imali.

'I dalje se uspostavljaju veze s užasnom tragedijom koja se dogodila na Olimpijskim igrama u Münchenu zbog naše nedavne kampanje SL71,' započeli su poruku. U poruci je dalje stajalo: 'Ove veze nisu namjerne i ispričavamo se za bilo kakvo uzrujavanje ili nevolju uzrokovanu zajednicama diljem svijeta. Napravili smo nenamjernu pogrešku. Također se ispričavamo našim partnerima, Bella Hadid, A$AP Nast, Jules Koundé i drugima, zbog bilo kakvog negativnog utjecaja na njih i revidiramo kampanju.'