Najčešća spominjana negativna strana jaja svakako je kolesterol, ali ljubitelji ove namirnice mogli bi se razočarati jer to nije jedino na crnoj listi
Liječnica Janice Stagner okupila je razna istraživanja na jedno mjesto i napisala koje sve opasnosti za tijelo postoje ako pretjerano uživamo u jajima.
1. Jaje nema vlakana
Jedno tvrdo kuhano jaje ima 155 kalorija, nema vlakana i ima 10,6 grama masti. Od toga, oko trećina je zasićenih masti. Budući da nema vlakana i ne širi volumen, jaje će aktivirati želudac za puninu samo u svojoj mjeri, a to je prilično malo s obzirom na to da je želudac ima zapremninu malo više od jedne litre. Mogli biste dobiti puno više hranjivih tvari i vlakana sa 155 kalorija cjelovitih namirnica kao što su jabuke, crni grah ili smeđa riža.
2. Opasnost za krvne žile
Prema istraživanju iz 2012., jaja su gotovo jednako opasna za začepljenje krvnih žila kao i pušenje. To se najviše odnosi na zloglasni žumanjak zbog razine kolesterola što na kraju može uzrokovati srčani i moždani udar.
3. Strah od dijabetesa tipa 2
Neka su istraživanja povezala konzumaciju jaja s pojačanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Tako je jedna studija zaključila da konzumacija tri do jaja tjedno udvostručuje rizik od obolijevanja od dijabetesa, a više od toga utrostručuje šanse.
4. Opasnost za jetru
Masnoće u jajima mogu izravno oštetiti jetru pridonoseći smrti stanica, upali i na kraju smrtonosnoj cirozi jetre.
5. Endoktosini i jaja
Endotoksini su otrovne tvari u bakterijama koje se pojavljuju kada bakterije umiru. Oni su zapravo poput goriva za kardiovaskularne i kronične bolesti te glavobolje i artritis, karcinom te Alzheimer. Poveznica jajeta i endotoksina je u tome što masnoće pomažu da se oni prenose tijelom.
6. Salmonela
Ovo je gotovo svima poznata opasnost. Kako biste je izbjegli, jaja uvijek trebaju biti pravilno termički obrađena. Nakon što ste napravili jaja, obavezno dobro operite sve radne površine i posuđe.
7. Kolesterol
Iako se kolesterol povezuje sa žumanjcima, ni bjelanjci nisu bezopasni. Oni su pak jaki izvori proteina životinjskog podrijetla koji izravno podižu kolesterol.