Azijska kuhinja već odavno nije stranac u našem podneblju, a ako se do sada niste usudili spraviti suši kod kuće, vrijeme je da probate
Niste li do sada pripremali suši, vrlo ćete brzo shvatiti da je pravi gušt raditi ga, a jedini potencijalni problem mogu vam biti sastojci koje vjerojatno nemate kod kuće. Sojin umak možda i imate u svojoj smočnici, ali ako niste spremali azijsku hranu, morat ćete u nabavu namirnica poput wasabi paste ili rižinog octa. Lidlove trgovine uvele su u svoju ponudu proizvode za pripremu azijskih recepata, a ovo je njihova verzija ukusnog sušija.
Sastojci i pribor:
Mali podmetač od bambusa za motanje
Riža za suši
Rižin ocat
Nori alge (kupite već popržene)
Bijeli šećer
Dimljeni losos
Wasabi pasta
Sojin umak
Ukiseljeni đumbir
Priprema riže:
400 g riže za suši
3 žlice vode
Žličica soli
Žličica šećera
3-4 žličice rižinog octa
Nakon što skuhate rižu i isperete je nekoliko puta (da maknete sav škrob) dodajte sol i šećer rastopljene u rižinom octu. Miješajte dok se ne stvore grudice.
Priprema sušija
Uzmite podložak od bambusa i na njega položite algu. Namočite prste kako se riža ne bi lijepila i da biste je lakše formirali. Rižu ravnomjerno rasporedite po cijeloj algi, osim na jednom kraju koji treba ostati prazan. Zatim dodajte ribu i povrće po želji pa premažite wasabi pastom. Zarolajte uz pomoć podloška. Ako se zadnji kraj alge ne zalijepi sam, malo ga namočite vodom i tada bi se trebao primiti. Narežite suši na rolice debljine dva centimetra te poslužite uz sojin umak, wasabi i ukiseljeni đumbir.