Ponekad je sve što nam treba omiljeni obrok koji će nas razveseliti, a dakako - dodatni plus je ako se radi o vrlo hranjivom i zdravom jelu
Sezona je bundeva, a ova nutritivno bogata namirnica može se pripremiti na brojne načine, od ukusnih juha i variva pa do kolača...
Za ovo divno jesensko jelo oko kojeg se nećete namučiti potrebni su vam slanutak i bundeva, a ona će jelu dati finu slatkoću i miris.
Ako varivu želite dati malo ljutine, začinite ga harisom, pastom od ljutih čili papričica koja se koristi na sjeveru Afrike, u zemljama Magreba.
Sastojci:
400 g slanutka
250 g bundeve
luk
češanj češnjaka
200 ml pasirane rajčice iz konzerve
grančica komorača
žličica mljevenog kima
400 ml juhe od povrća
6 žlica maslinovog ulja
sol, papar
masline
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Bundevi očistite koru i sjemenke, nasjeckajte je i stavite u posudu za pečenje, u koju ste prethodno stavili dvije žlice ulja, sol i papar, te pecite 25 minuta.
Nasjeckajte luk te ga pirjajte pet minuta u loncu na preostalom ulju. Češnjak ogulite i nasjeckajte.
Zatim dodajte češnjak, kumin, sol i papar te pržite dvije minute. Dodajte harisu (po želji), juhu, ocijeđeni slanutak, rajčicu i grančicu komorača, zakuhajte i kuhajte pet minuta na srednjoj vatri.
Bundevu zgnječite vilicom, po potrebi dodajte u lonac s malo vode, kuhajte još pet minuta i poslužite s maslinama.
I dobar tek!
Tportal je i na WhatsAppu
Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'