Oaza prirode

Otkrijte jesensku čaroliju: Lonjsko polje i kulturna baština Sisačko-moslavačke

20.09.2024 u 09:11

Bionic
Reading

Jesen u Sisačko-moslavačkoj županiji nudi jedinstveni doživljaj prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine

Ova regija, smještena u srcu Hrvatske, savršena je destinacija za sve ljubitelje prirode, povijesti i tradicionalne arhitekture. Uz mirise jeseni i boje zlatnog lišća, putovanje kroz Lonjsko polje i povijesne gradove ovog kraja pruža priliku za bijeg u svijet tišine, očuvane prirode i drevne povijesti.

Oaza prirode u srcu Hrvatske

Jedan od najvećih dragulja ovog kraja svakako je Lonjsko polje – jedno od najvećih i najvažnijih močvarnih područja u Europi. Tijekom jesenskih mjeseci, Park prirode Lonjsko polje postaje pravi raj za ljubitelje prirode, jer je to doba migracija ptica, kada tisuće ptica selica prelaze ovo područje. Uzmi dalekozor i zaputi se u istraživanje! Ovdje možeš uživati u promatranju rijetkih vrsta poput crnih i bijelih roda, orlova štekavaca i čaplji žličarki. Svaki korak kroz ovu netaknutu prirodu donosi otkriće – od bogate flore, kao što su stoljetni hrastovi i šume vrba, do faune koja uključuje i divlje konje i svinje, kornjače i srne.

Posjet Lonjskom polju nije samo prilika za istraživanje prirodnih ljepota, već i za opuštanje. Šetnje drvenim stazama koje vijugaju kroz močvarna područja, vožnja biciklom uz rijeke ili vožnje solarnim čamcem po rijeci Strug – sve to omogućuje ti da doživiš autentičnu ljepotu ovog zaštićenog područja.

Jesen je savršeno vrijeme za posjet Lonjskom polju, kada se pejzaž preobražava u zlatne nijanse, a zrak postaje ispunjen svježinom i mirisima prirode.

Pogled u prošlost, ali i prozor u budućnost

U Sisačko-moslavačkoj županiji, svaka ulica ima priču koja te poziva na putovanje kroz stoljeća. Kreni od grada Siska i svoj dan započni šetnjom uz rijeku Kupu koja te vodi do veličanstvene Sisačke tvrđave, simbola grada i svjedoka slavne bitke. Unutar njenih zidina čeka te muzej koji oživljava prošlost tvrđave i grada.

Stari most, koji povezuje tvrđavu s centrom, vodi te prema Stari most, koji povezuje tvrđavu s centrom, vodi te prema arheološkom lokalitetu Siscia in situ i Gradskom muzeju Sisak, gdje možeš istražiti rimsko naslijeđe Siska. Za kraj, opusti se na šetnici Slave Striegla, omiljenom okupljalištu, ispunjenom kafićima i restoranima, gdje se svakodnevno miješaju priče, iskustva i predivni pogledi na rijeku.

Grad šetnica, tradicije i očaravajućih panoramskih pogleda

Kad stigneš u Petrinju, pripremi se za šetnje kroz grad. Strossmayerovo šetalište, koje krasi središte grada, pruža oazu mira pod krošnjama lipa i ginko drveća, idealno za opuštanje. No, za one željne aktivnijih avantura, tu je Petrinjska šetnica – kružna pješačka staza koja se proteže preko nasipa i šumovitih brežuljaka. S nje se otvaraju prekrasni panoramski pogledi na grad, a staza prolazi i pored nekoliko kulturno-povijesnih znamenitosti, čineći šetnju ne samo užitkom, već i pravom lekcijom iz povijesti.

Ne propusti posjetiti Centar Natura SMŽ, gdje se svi, od najmlađih do najstarijih, mogu upoznati s bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Uz interaktivne prezentacije, imat ćeš priliku istražiti Panonsko more, šume kestena i nizinske rijeke koje krase Sisačko-moslavačku županiju.

Oživljena povijest i slavlje tradicije

Ne propusti posjetiti Novsku, skriveni dragulj Sisačko-moslavačke županije, gdje svaka ulica i svaki kutak pričaju priču o prošlim vremenima i životu na povijesnoj granici civilizacija. Šetnja gradom vodi te kroz povijesne lokalitete i crkve, a posjet lokalnim muzejima i galerijama otkriva bogatu baštinu ovog kraja.

Novska njeguje svoju tradiciju s posebnim ponosom, a manifestacija Lukovo, koja se održava svake godine, pravo je slavlje prošlosti. Tijekom Lukova, grad oživi u duhu 19. i početka 20. stoljeća – stanovnici odjeveni u narodne nošnje izvode skečeve, igre i plesove, dok miris lovačkog gulaša, fiša i domaćeg vina ispunjava ulice. Uz zvuke tamburice i mnoštvo radionica, ovaj kirvaj pruža posjetiteljima priliku da dožive autentični duh Novske i osjete radost zajedništva i tradicije. Ove godine manifestacija se održava od 17. do 20. listopada.

Otkrijte bogatstvo prirode i povijesti

Sisačko-moslavačka županija pravo je mjesto za one koji žele spoj prirode, aktivnog odmora i dašak povijesti. Bilo da istražuješ močvarna područja Lonjskog polja ili povijesne ulice gradova poput Siska i Petrinje, svaki kutak ove regije nudi nešto novo. Jesen je pravo vrijeme da otkriješ čaroliju ovog kraja – doživjet ćeš ne samo ljepotu prirode, već i srdačnost ljudi, bogatu povijest i tradiciju koja živi u svakom kamenčiću i drvenoj kući. Spakiraj kofere i kreni u avanturu, jer Sisačko-moslavačka te čeka raširenih ruku.