SVAKAKO IZBJEGAVATI

Ova jela su najgora opcija za doručak

13.02.2017 u 06:00

Bionic
Reading

Svi znamo kako je doručak najvažniji dnevni obrok pa ukoliko svoj dan obično započinjete uz slatko pecivo, kavu na prazan želudac ili preskačete doručak, ove nezdrave navike morate čim prije promijeniti

Osim što takva jela neće dati dovoljnu količinu energije koja je potrebna za ostatak dana, zbog svojih sastojaka nerijetko pridonose i debljanju.

Pecivo

Pecivo zbog svojih sastojaka može naglo povećati razinu šećera u krvi, ali jednako tako uzrokovati i njegov pad u poslijepodnevnim satima zbog bijelog brašna i šećera. Zato uvijek birajte bio peciva ili ona od integralnog brašna…

Gotovi sendviči

Iako se čine kao ukusan obrok, većina sendviča koje možemo kupiti u trgovinama sadržava konzervanse, nezdrave masti, zaslađivače… Stoga se radije odlučite za zdraviju varijantu: sendvič koji ste si sami složili npr. od svježeg krem sira, nekog povrća i peciva od cjelovitih žitarica ili u trgovini kupite sastojke i složite si sendvič po svojem ukusu.

Zaslađene žitarice

Mnogi misle da se radi o zdravom doručku, ali žitarice koje kupujemo u trgovinama znaju biti s velikim dodatkom šećera, stoga pripazite na sastav. Žitarice bez vlakana i proteina su još jedan izvor praznih kalorija, a zbog dodatka šećera povećavaju vam šećer u krvi pa ćete već oko 10.30 ponovno osjetiti glad. Najbolja varijanta su integralne žitarice bez šećera, a za bolji okus dodajte žličicu meda ili nasjeckanog voća, piše activebeat.com.

Krafne i muffini

Mnogi danas ne mogu zamisliti početak dana bez mirisne kave i omiljene poslastice. Ali oprez! Krafne i muffini ne preporučaju se za doručak jer nam ne daju potrebnu energiju. Osim što su njihove glazure prepune šećera, oni ne sadrže nikakve proteine ni hranjive tvari i nutrijente. Većina muffina napravljena je od obogaćenog brašna, šećera i maslaca, što nije najzdravije jer bijelo brašno i šećer imaju visok glikemijski indeks. Isto nažalost vrijedi i za mnogima omiljene krafne.

Sok

Ako dan započnete samo voćnim sokom, dobro razmislite! Voće sadržava puno šećera pa nutricionisti ističu kako tu nema vlakana što voćni sok ne čini pametnim izborom. Štoviše, premda su sokovi prepuni vitamina i minerala, dugoročno riskirate dijabetes i gomilanje kilograma...

Grickalice

Većina ih je prepuna aditiva, šećera, masti i obogaćenog brašna. Ukoliko ovako započinjete dan, probajte pronaći zdravije varijante grickalica napravljenih od cjelovitog zrna pira, lana ili heljde.