I dok većina ljudi izbjegava objedovati u restoranima zbog loših higijenskih uvjeta, velike su šanse da je i vaša kuhinja veliko leglo bakterija. Novo istraživanje provedeno na američkom sveučilištu Drexel pokazuje da, makar se u životnom prostoru pridržavali higijenskih standarda propisanih za ugostiteljske objekte, većina domova prošla bi negativno na testiranju na bakterije
'Kada se ljudi razbole od problema povezanih s hranom, često pomisle na mjesto na kojem su posljednji put objedovali izvan doma', misli Jennifer Quinlan, koautorica znanstvene studije provedene na američkom sveučilištu Drexel.
'Međutim kontaminacija u domu definitivno vodi do određenih tipova bolesti', dodaje.
Prema rezultatima znanstvenog istraživanja, ovih pet mjesta u kuhinji pravo su leglo bakterija.
Hladnjak
Najveća pogreška istaknuta u studiji viđena je u 97 posto domova, a odnosi se na nepravilno pohranjeno sirovo meso ili perad. Kako ističu znanstvenici, ove namirnice uvijek bi se trebale nalaziti na najnižoj polici u hladnjaku, ispod gotove hrane te voća i povrća. Koliko god odvratno zvučalo, sokovi iz sirove piletine koji bi mogli padati dolje mogu kontaminirati ostale namirnice u hladnjaku.
Prema savjetima stručnjaka, temperatura u hladnjacima trebala bi se održavati na ili ispod četiri stupnja. Hladnjaci na višoj radnoj temperaturi od preporučene mogu biti povezani s pojavom listerije, bakterije koja je posebno opasna za trudnice, starije i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.
Kuhinjske krpe i spužve
Oko 45 posto ispitanih kućanstava imalo je najmanje jednu patogenu bakteriju koja se prenosi hranom, a u odnosu na druga područja u kuhinji, spužve su ocijenjene kao najprljavije s čak 64 posto pozitivnih rezultata na bakterijsko testiranje.
'Ovi predmeti su rezervoari za bakterije. Čak i gore, ako smo pronašli fekalne koliformne na vašim spužvama, velika je vjerojatnost da ćemo ih pronaći i na drugim mjestima i predmetima u kuhinji. Ako spužve, osim za pranje suđa, koristite i u druge svrhe, bakterije će se proširiti svjetlosnom brzinom', ističe američka znanstvenica.
Kako biste spriječili širenje štetnih patogena, preporučuje se učestalo pranje kuhinjskih krpa i njihovo korištenje isključivo u slučaju brisanja čistog posuđa i ruku. S druge strane kuhinjske spužve preporučuje se na minutu dnevno ugrijati u mikrovalnoj pećnici ili ih oprati u perilici posuđa.
Područje oko sudopera
Fekalnih bakterija pronađeno je u 44 posto kućanstava, a Escherichia coli i srodne bakterije pronađene su u 15 posto slučajeva i najčešće u uzorcima iz sudopera.
Osim nakupljanja bakterija, kuhinjski sudoperi su vidljivije prljaviji od ostalih područja. Istraživači su 82 posto sudopera u ispitanim kućanstvima označili nečistim. Kuhinje koje nisu imale dezinfekcijska sredstva i sapune u blizini sudopera imale su viši bakterijski izračun.
Daske za rezanje
Od velikog je značenja njihovo čišćenje između rezanja različitih tipova namirnica i briga o nepostojanju bakterija koje može sadržavati sirovo meso ili nedovoljno oprane namirnice.
Štetočine i kućni ljubimci
U 65 posto ispitanih kućanstava istraživači su zapazili kukce poput mrava, žohara i muha, kao i izmet glodavaca. Životinjska prisutnost, uključujući onu kućnih ljubimaca na površinama za pripremu hrane, može povećati vjerojatnost kontaminacije hrane i prijenosa patogena izvan kuhinje.