VRIJEME JE ZA 'KRV ZEMLJE'

Ovako izgleda berba grožđa u Dingaču

07.10.2013 u 13:09

  • +19

Berba grožđa u Dingaču

Izvor: tportal.hr / Autor: Boris Kragić | studio "Magenta" Vrbanj, otok Hvar | magenta@st.t-com.hr

Bionic
Reading

Vino s predjela Dingač nije obična stvar. Jednako tako ni Plavac mali

To je i statusni i religiozni simbol, sveta tekućina, temeljena na tradiciji pravljenja vina od grožđa ubrana sa strmina Pelješca uz more.

Ponajprije to je krvav težački rad, berba i sve ono što ide uz to.

Puno rada, malo pisme, podosta žuljeva, a kao rezultat stiže blagodat u čijoj posebnosti sudjeluje mikroklima i mikroreljef. Tako je to na Pelješcu!

Vinovu lozu 'plavac mali' zbog svoje otpornosti na sušu i rubinsko crvene boje u Dalmaciji zovu i 'krv zemlje'. A posebnost je jer najbolje učinke daje grožđe brano upravo u Dingaču.