Berba grožđa u Dingaču
Izvor: tportal.hr / Autor: Boris Kragić | studio "Magenta" Vrbanj, otok Hvar | magenta@st.t-com.hr
Berba grožđa u Dingaču
Izvor: tportal.hr / Autor: Boris Kragić | studio "Magenta" Vrbanj, otok Hvar | magenta@st.t-com.hr
Vino s predjela Dingač nije obična stvar. Jednako tako ni Plavac mali
To je i statusni i religiozni simbol, sveta tekućina, temeljena na tradiciji pravljenja vina od grožđa ubrana sa strmina Pelješca uz more.
Ponajprije to je krvav težački rad, berba i sve ono što ide uz to.
Puno rada, malo pisme, podosta žuljeva, a kao rezultat stiže blagodat u čijoj posebnosti sudjeluje mikroklima i mikroreljef. Tako je to na Pelješcu!
Vinovu lozu 'plavac mali' zbog svoje otpornosti na sušu i rubinsko crvene boje u Dalmaciji zovu i 'krv zemlje'. A posebnost je jer najbolje učinke daje grožđe brano upravo u Dingaču.