Šalica bijele riže ima oko 200 kalorija, što nije zanemariva brojka ako je to samo dio jednog obroka. No znanstvenici su došli do zaključka da malim trikom možemo smanjiti broj kalorija
American Chemical Society objavio je zanimljivu ideju za to kako smanjiti broj kalorija u porciji riže. Tvrde da je trik u dodavanju masti, a zatim hlađenju riže.
Kažu da, ako dodate malo kokosovog ulja, a zatim pustite rižu da odstoji u hladnjaku, možete smanjiti broj kalorija za čak 60 posto. Riža ima probavljiv i otporan škrob, a za ovaj drugi ljudski organizam nema enzime koji bi ga obradili. Stoga se otporni škrob ne pretvara u šećer i apsorbira u krvotok kao probavljivi škrob. Što više namirnica ima otpornog škroba u sebi, unijet ćemo manje kalorija.
Znanstvenike na Šri Lanki zanimalo je kako je i je li moguće pretvoriti probavljivi u otporni škrob te su eksperimentirali s rižom. Magazin Time piše da su nakon testiranja 38 različitih vrsta riže došli do zaključka da se udio kalorija može smanjiti ako u proključalu vodu stavite žlicu kokosova ulja, zatim skuhate rižu i ostavite je 12 sati u hladnjaku. Znanstvenici tvrde da ovako pripremljena riža ima deset puta više otpornog škroba i zato 50 do 60 posto kalorija manje.
Voditelj studije Pushaparaja Thavarajah objasnio je kako su jedinice glukoze u riži labave strukture, ali kada se ona ohladi, očvrsnu i postaju neprobavljive.