Ako mislite da dobar omlet mogu napraviti samo vrhunski kuhari, varate se. Ukusan omlet brzo i lako može napraviti baš svatko, posebno ako zna nekoliko malih trikova
Uz nekoliko savjeta magazina SheKnows lako možete napraviti fini omlet, a prema željama, u njega stavite dodatke poput povrća ili sira koji će se rastopiti i mamiti nepce.
1. Tavica
Za početak vam je potrebna dobra tavica. Bitno je da ima teško dno s neljepljivom površinom. Tavica je dovoljno vruća kada na nju kapnete malo vode, a ona odmah ispari.
2. Priprema
Ukoliko ćete u omlet staviti povrće, prije ga ispirjate. Dodajete li sir, obavezno ga naribajte ili narežite na jako tanke listiće. Imate li ostatke od ručka, poput komadića mesa, podgrijte ih u mikrovalnoj prije nego ih dodate omletu.
Jaja stavite u zasebnu zdjelu i dobro ih promiješajte vilicom ili pjenjačom. Spomenuta tavica najbolja je za pečenje dva jaja.
3. Pečenje
Na vruću tavicu stavite malo ulja ili maslaca, a jaja ulijte odjednom. Ona bi odmah trebala dobivati pečene rubove ako ste dobro zagrijali tavicu i ulje. Čim se donji dio omleta čini pečen, lopaticom polako odvojite rubove i preokrenite ga na drugu stranu. Ukoliko imate plinski štednjak, smanjite jačinu plina da se jaja ne prepeku, a ako koristite struju, smanjite je do kraja.
5. Dodaci
Dodatke poput povrća, mesa, slanine ili sira dodajte na kraju i preklopite jaja preko pa na minutu ili dvije ostavite sve u tavici da se dobro zagrije. Provjerite jesu li se dodaci dovoljno zagrijali - ako se sir slučajno nije rastopio, uključite štednjak i još malo podgrijavajte na najslabijoj temperaturi. Kako bi omlet lijepo izgledao i na tanjuru, najlakše je pustiti ga da sklizne iz tavice na njega.
Kalifornijski omlet
Sastojci
dva jaja
1 žlica maslinovog ulja
50 g naribanog sira
pola srednjeg avokada
četvrtina šalice alfalfa klica
Priprema
Na ugrijanu tavicu stavite maslinovo ulje i ispecite jaja prema navedenim uputama. Sir stavite na omlet i preklopite ga pa pričekajte da se rastopi. Prije serviranja preko sira stavite narezani avokado i klice.