Domaće napravljena tjestenina jedan je od najvećih gurmanskih užitaka koji si možete priuštiti kod kuće, a ovaj recept za njoke s ricottom obožavat će baš svi ukućani
Talijani su pravi majstori ručno rađene tjestenine, stoga kada se radi o sočnim i tako ukusnim njokima, recept je najbolje potražiti od njih. Ovaj tradicionalni recept za njoke s ricottom osvojit će vas sjajnim sastojcima, lakoćom pripreme i okusom koji zove na još. Stari tradicionalni recept za njoke koji je mnogima okusom obilježio djetinjstvo, umjesto uobičajenih krumpira, sadrži ricottu i obećava doista jedinstven okus.
Potrebni sastojci:
- 450 g ricotte od punomasnog mlijeka
- veliko jaje
- žlica maslinovog ulja
- 30 g sitno naribanog parmezana
- prstohvat svježe ribanog muškatnog oraščića, po želji
- 270 g prosijanog brašna, plus još malo za valjanje tijesta
Priprema:
U zdjelu s jajetom dodajte ricottu i ulje te sve dobro promiješajte.
U smjesu dodajte naribani parmezan i, po želji, pospite muškatnim oraščićem.
Malo-pomalo dodajte prosijano brašno i nastavite dobro miješati sve dok se tijesto ne sjedini.
Tijesto stavite na obilno pobrašnjenu podlogu i mijesite rukama sve dok se ne formira glatka kugla.
Po potrebi dodajte još brašna dok tijesto ne postane glatko i više se ne lijepi za ruke.
Odrežite kriške tijesta kao da režete štrucu kruha i razvaljajte u valjke debljine palca.
Dobivene valjke stavite jedne do drugih i režite njoke debljine 2,5 cm. Svaki komad razvaljajte po stražnjoj strani vilice kako biste napravili uzorak koji, osim što djeluje efektno, pomaže zadržati umak, zbog čega će njoki biti vrlo sočni.
Napravljene njoke stavite u lagano pobrašnjen ili neprianjajući lim za pečenje kako se ne bi lijepili i stavite u zamrzivač dok ih pravite od ostatka tijesta.
Ako namjeravate smrznuti sve napravljene njoke za neki budući obrok, ostavite ih da se potpuno zamrznu na plehu prije nego što ih spremite u vrećicu kako biste spriječili lijepljenje.
Kada ste spremni za pripremu, zakuhajte obilno posoljenu vodu u velikom loncu.
U kipuću vodu dodajte njoke i lagano promiješajte drvenom kuhačom kako biste spriječili da se zalijepe za dno. Dok se njoki dižu do vrha (znak da su gotovi), izvadite ih mrežastim cjediljkom i odmah stavite u zdjelu za posluživanje te ocijedite višak vode.
Na svaki sloj njoka stavite malo željenog umaka (na primjer pesto) kako biste spriječili da se zgnječe. Po vrhu obilno naribajte parmezan i poslužite.