osvajaju okusom i izgledom

Ljubav na prvi pogled: Božićni recepti s crvenim voćem koje ćete poželjeti pojesti čim ih ugledate

23.12.2021 u 19:10

Bionic
Reading

Božić je nezamisliv bez finih slastica kojima se tako veselimo, no osim dobrog okusa na blagdanskom stolu jako se cijeni i sam izgled hrane. S ovim receptima sigurno nećete pogriješiti, čak i ako ste pravi početnik u kuhinji

Postoje ti neki sastojci, mirisi, okusi i boje koje automatski poistovjećujemo s Božićem. U idiličnu gurmansku božićnu priču savršeno se uklapa crveno voće. Zbog svoje boje, okusa i mogućnosti pripreme, bez obzira radi li se o slanim ili slatkim jelima, crveno voće jedna je od najboljih opcija.

Kupine, maline, borovnice, ribiz, jagode, šipak – izbor je doista šarolik, a crveno voće nesumnjivo uljepšava jela, kako vizualno, tako okusom i, naravno, zdravstveno. Naime, ovo voće može se pohvaliti vrlo zdravim nutritivnim svojstvima. Ovi mali plodovi puni su vitamina i minerala, imaju veliki antioksidativni kapacitet, pomažu u snižavanju kolesterola te blagotvorno djeluju na zdravlje srca.

U receptima ih je moguće koristiti svježe, smrznute ili dehidrirane, ali i u obliku želea, marmelade i soka. Za koji god recept se odlučili 'wow' efekt sigurno neće izostati.

Osim ova tri vizualno efektna i okusom osvajajuća recepta, na blagdanskom stolu sjajno će se uklopiti prava svečana i pahuljasta torta od bijele čokolade i nara, pečeni brie s preljevom od malina ili pak klasičan, ali uvijek tako rado viđen desert – cheescake s preljevom od bobičastog voća.

Kolačić Djeda Božićnjaka

Brownie je uvijek dobra ideja, a ovom kolačiću, prvo zbog izgleda, a zatim i radi okusa, neće moći nitko za stolom odoljeti, posebice oni najmlađi.

Potrebni sastojci:

  • 200 g čokolade za kuhanje s većim udjelom kakaa
  • 120 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 70 g brašna
  • 3 jaja
  • 8 jagoda
  • Šlag

Priprema:

Na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite maslac s nasjeckanom čokoladom.

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.

Umutiti jaja sa šećerom dok se sve dobro ne sjedini.

Pomiješajte smjesu čokolade i maslaca sa smjesom od jaja i šećera.

Promiješajte, dodajte prosijano brašno i ponovno promiješajte.

Kalup obložite papirom za pečenje ili namastite i pobrašnite dno i stijenke kalupa.

Izlijte smjesu i pecite 20-25 minuta.

Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi i izvadite iz kalupa.

Izrežite na kocke i ukrasite jagodama i vrhnjem u stilu kape Djeda Božićnjaka.

Desert od mascarponea, kakaa i nara u čaši

Slastice u malim staklenim čašama savršene su za slatku završnicu božićnog ručka ili večere. Sjajna kombinacija oduševljava okusom, izgledom i prije svega lakoćom pripreme.

Potrebni sastojci:

  • 2 nara
  • 200 g mascarponea
  • 1 mahuna vanilije
  • 75 g šećera u prahu
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 8 čokoladnih keksića
  • Listići mente

Priprema:

Ogulite šipak, oljuštite i uklonite mesnati dio, a zrna očistite najbolje što možete od bijelih niti.

Polovicu zrnaca sameljite, a zatim procijedite u sok.

U lonac dodajte vrhnje, šećer u prahu, mahunu vanilije prerezanu na pola i sok od nara.

Pustite da kuha nekoliko minuta, procijedite i ostavite da se malo ohladi.

Pomiješajte s mascarpone sirom uz pomoć pjenjače dok se sve dobro ne sjedini.

Kekse stavite u plastičnu vrećicu i pomoću valjka ih sameljite u mrvice.

U čaše kao podlogu stavite sloj izmrvljenih keksa, zatim sloj smjese s mascarponeom, još jedan sloj keksa i završite sa još jednim od sira.

Po vrhu pospite zrncima nara i ukrasite listićima mente.

Crumble s malinama i kupinama

Izuzetno je jednostavan i brz za izradu, a ovaj recept idealan je kada želite efektan i vrlo ukusan desert, gotov u tren oka. Crumble je specifičan baš zbog tog 'mrvljenog' aspekta, a možete mijenjati voće po želji i dostupnosti namirnica. U kombinaciji s malinama i kupinama dobit će pravu blagdanski nijansu.

Potrebni sastojci:

  • 500 g malina i kupina
  • 4 žlice džema od malina
  • 160 g brašna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 30 g mljevenih badema
  • 50 g maslaca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Maline i kupine operite i u posudi pomiješajte s džemom.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, mljevene bademe i otopljeni maslac..

Sve sastojke pomiješajte vrhovima prstiju kako biste stvorili grudice, nalik pijesku; ne morate dobiti homogenu smjesu.

Na dno okruglog kalupa stavite smjesu od malina i kupina i na vrh istresite tijesto.

Pecite 30-40 minuta na 180 stupnjeva.

Pažljivo izvadite iz pećnice i uživajte!