Božić je nezamisliv bez finih slastica kojima se tako veselimo, no osim dobrog okusa na blagdanskom stolu jako se cijeni i sam izgled hrane. S ovim receptima sigurno nećete pogriješiti, čak i ako ste pravi početnik u kuhinji
Postoje ti neki sastojci, mirisi, okusi i boje koje automatski poistovjećujemo s Božićem. U idiličnu gurmansku božićnu priču savršeno se uklapa crveno voće. Zbog svoje boje, okusa i mogućnosti pripreme, bez obzira radi li se o slanim ili slatkim jelima, crveno voće jedna je od najboljih opcija.
Kupine, maline, borovnice, ribiz, jagode, šipak – izbor je doista šarolik, a crveno voće nesumnjivo uljepšava jela, kako vizualno, tako okusom i, naravno, zdravstveno. Naime, ovo voće može se pohvaliti vrlo zdravim nutritivnim svojstvima. Ovi mali plodovi puni su vitamina i minerala, imaju veliki antioksidativni kapacitet, pomažu u snižavanju kolesterola te blagotvorno djeluju na zdravlje srca.
U receptima ih je moguće koristiti svježe, smrznute ili dehidrirane, ali i u obliku želea, marmelade i soka. Za koji god recept se odlučili 'wow' efekt sigurno neće izostati.
Osim ova tri vizualno efektna i okusom osvajajuća recepta, na blagdanskom stolu sjajno će se uklopiti prava svečana i pahuljasta torta od bijele čokolade i nara, pečeni brie s preljevom od malina ili pak klasičan, ali uvijek tako rado viđen desert – cheescake s preljevom od bobičastog voća.
Kolačić Djeda Božićnjaka
Brownie je uvijek dobra ideja, a ovom kolačiću, prvo zbog izgleda, a zatim i radi okusa, neće moći nitko za stolom odoljeti, posebice oni najmlađi.
Potrebni sastojci:
- 200 g čokolade za kuhanje s većim udjelom kakaa
- 120 g šećera
- 100 g maslaca
- 70 g brašna
- 3 jaja
- 8 jagoda
- Šlag
Priprema:
Na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite maslac s nasjeckanom čokoladom.
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
Umutiti jaja sa šećerom dok se sve dobro ne sjedini.
Pomiješajte smjesu čokolade i maslaca sa smjesom od jaja i šećera.
Promiješajte, dodajte prosijano brašno i ponovno promiješajte.
Kalup obložite papirom za pečenje ili namastite i pobrašnite dno i stijenke kalupa.
Izlijte smjesu i pecite 20-25 minuta.
Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi i izvadite iz kalupa.
Izrežite na kocke i ukrasite jagodama i vrhnjem u stilu kape Djeda Božićnjaka.
Desert od mascarponea, kakaa i nara u čaši
Slastice u malim staklenim čašama savršene su za slatku završnicu božićnog ručka ili večere. Sjajna kombinacija oduševljava okusom, izgledom i prije svega lakoćom pripreme.
Potrebni sastojci:
- 2 nara
- 200 g mascarponea
- 1 mahuna vanilije
- 75 g šećera u prahu
- 250 ml slatkog vrhnja
- 8 čokoladnih keksića
- Listići mente
Priprema:
Ogulite šipak, oljuštite i uklonite mesnati dio, a zrna očistite najbolje što možete od bijelih niti.
Polovicu zrnaca sameljite, a zatim procijedite u sok.
U lonac dodajte vrhnje, šećer u prahu, mahunu vanilije prerezanu na pola i sok od nara.
Pustite da kuha nekoliko minuta, procijedite i ostavite da se malo ohladi.
Pomiješajte s mascarpone sirom uz pomoć pjenjače dok se sve dobro ne sjedini.
Kekse stavite u plastičnu vrećicu i pomoću valjka ih sameljite u mrvice.
U čaše kao podlogu stavite sloj izmrvljenih keksa, zatim sloj smjese s mascarponeom, još jedan sloj keksa i završite sa još jednim od sira.
Po vrhu pospite zrncima nara i ukrasite listićima mente.
Crumble s malinama i kupinama
Izuzetno je jednostavan i brz za izradu, a ovaj recept idealan je kada želite efektan i vrlo ukusan desert, gotov u tren oka. Crumble je specifičan baš zbog tog 'mrvljenog' aspekta, a možete mijenjati voće po želji i dostupnosti namirnica. U kombinaciji s malinama i kupinama dobit će pravu blagdanski nijansu.
Potrebni sastojci:
- 500 g malina i kupina
- 4 žlice džema od malina
- 160 g brašna
- 100 g smeđeg šećera
- 30 g mljevenih badema
- 50 g maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Maline i kupine operite i u posudi pomiješajte s džemom.
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, mljevene bademe i otopljeni maslac..
Sve sastojke pomiješajte vrhovima prstiju kako biste stvorili grudice, nalik pijesku; ne morate dobiti homogenu smjesu.
Na dno okruglog kalupa stavite smjesu od malina i kupina i na vrh istresite tijesto.
Pecite 30-40 minuta na 180 stupnjeva.
Pažljivo izvadite iz pećnice i uživajte!