Fritule se na našoj obali tradicionalno jedu na Badnjak. Svatko ima svoj recept za ovu omiljenu slasticu, a uz ovaj će baš svaki put ispasti mekane
'Kvaka' je u naribanoj jabuci i ne morate se brinuti nećete je ni osjetiti, a zahvaljujući njoj fritule će biti mekane i slasne, čak i kad se ohlade. Kvasac su u ovom receptu uspješno zamijenili prašak za pecivo i jogurt, a nemojte izostaviti ni rakiju jer će ona spriječiti fritule da upiju ulje.
Potrebni sastojci:
- 400 g brašna
- 2 jogurta (tekuća)
- 3 veća jaja (ili 4 manja)
- 80 g šećera malo burbon vanilije (po želji)
- naribana korica limuna (i naranče)
- prašak za pecivo
- 2 žlice rakije
- malo soli
- jedna naribana jabuka (Granny Smith)
- grožđice (po želji)
- ulje za prženje
- šećer (u prahu) za posipanje
Priprema
Umutite jaja i dodajte šećer te jogurt, rakiju, burbon vaniliju, naribanu koricu limuna i/ili naranče i malo soli.
U smjesu polako dodavajte brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo dobro izmiješajte te dodajte sitno naribanu jabuku. U smjesu možete po želji dodati suhe grožđice.
Smjesu ostavite da odstoji 15-ak minuta te u međuvremenu zagrijete ulje u dubokoj posudi. Fritule moraju plivati u ulju pa vodite računa da ga ima Dovoljno, ali i da ne bude prevruće da ne zagore.
Smjesu vadite žličicom i lagano ispustite u vruće ulje te ih pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju.
Pripazite da ne pretrpavajte fritule uljem jer se u tom slučaju neće moći same okretati u ulju.
Izvadite ih na kuhinjski papir i po želji pospite šećerom u prahu ili običnim.
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA