TRADICIONALNA POSLASTICA

Badnjak je i vrijeme je za fritule, a s ovim receptom ne možete pogriješiti - baš svaki put će ispasti mekane i mirisne

24.12.2021 u 11:44

Bionic
Reading

Fritule se na našoj obali tradicionalno jedu na Badnjak. Svatko ima svoj recept za ovu omiljenu slasticu, a uz ovaj će baš svaki put ispasti mekane

'Kvaka' je u naribanoj jabuci i ne morate se brinuti nećete je ni osjetiti, a zahvaljujući njoj fritule će biti mekane i slasne, čak i kad se ohlade. Kvasac su u ovom receptu uspješno zamijenili prašak za pecivo i jogurt, a nemojte izostaviti ni rakiju jer će ona spriječiti fritule da upiju ulje.

Potrebni sastojci:

  • 400 g brašna
  • 2 jogurta (tekuća)
  • 3 veća jaja (ili 4 manja)
  • 80 g šećera malo burbon vanilije (po želji)
  • naribana korica limuna (i naranče)
  • prašak za pecivo
  • 2 žlice rakije
  • malo soli
  • jedna naribana jabuka (Granny Smith)
  • grožđice (po želji)
  • ulje za prženje
  • šećer (u prahu) za posipanje

Priprema

Umutite jaja i dodajte šećer te jogurt, rakiju, burbon vaniliju, naribanu koricu limuna i/ili naranče i malo soli.

U smjesu polako dodavajte brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo dobro izmiješajte te dodajte sitno naribanu jabuku. U smjesu možete po želji dodati suhe grožđice.

Smjesu ostavite da odstoji 15-ak minuta te u međuvremenu zagrijete ulje u dubokoj posudi. Fritule moraju plivati u ulju pa vodite računa da ga ima Dovoljno, ali i da ne bude prevruće da ne zagore.

Smjesu vadite žličicom i lagano ispustite u vruće ulje te ih pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Pripazite da ne pretrpavajte fritule uljem jer se u tom slučaju neće moći same okretati u ulju.

Izvadite ih na kuhinjski papir i po želji pospite šećerom u prahu ili običnim.

TPORTALOVA SLATKA KUHARICA

Recepti za slasne torte i kolače koji će razveseliti ukućane i goste

Pogledaj galeriju