okusi koje pamtimo i volimo

Ovo je jedini recept za domaću orehnjaču koji će vam ikada trebati

23.12.2021 u 08:33

Bionic
Reading

Određeni okusi i mirisi imaju nevjerojatnu moć podsjetiti nas na prošle trenutke, događaje i ljude, a u vrijeme blagdana tako rado uživamo u okusima djetinjstva. I dok se običaji i tradicija razlikuju od obitelji do obitelji, slastica koja se rado viđa na svakom blagdanskom stolu je domaća, fina orehnjača, mekog tijesta i bogatog nadjeva.

Na putu do škole, u pauzi na poslu, između sastanaka ili netom prije odlaska kući – pekara je mnogima nezaobilazna, ali i omiljena stanica. Može se reći kako su pekare neizostavni dio hrvatskog identiteta, a većina nas svakodnevno konzumira pekarske proizvode. Slani i slatki zalogaji u kojima tako rado uživamo, ali ih ne stižemo pripremiti kod kuće, uvijek se mogu pronaći u pekari Dubravica, mjestu finih, svježih i zavodljivo ukusnih pekarskih proizvoda. Topla kiflica ili croisssant u rano jutro, genijalni sendvič (mmm, sad maštamo o onom s roastbeefom) ili salata kao brzi, a ukusni ručak, pizza u dobrom društvu ili slasna štrudla i palačinke kojima ćete razveseliti ukućane nakon povratka s posla – u Dubravicu rado navraćaju baš svi, a okusi osvajaju i one zahtjevnije gurmane.

Svatko ima svoj omiljeni pekarski proizvod, od kiflica do slatkih i slanih palačinki, a mnogi će se složiti kako je u kućnoj izvedbi teško, gotovo nemoguće, nadmašiti hrskavi, svježi kruh, slatke štrudle i slanu bućnicu ili pak domaću orehnjaču. Naime, upravo se u pekari Dubravica priprema domaća, ručno rađena orehnjača, baš onakva kakvu su pripremale naše bake i s ponosom iznosile na blagdanski stol. Stoga ni ne čudi kako upravo u vrijeme blagdana mnogi navraćaju u Dubravicu po tu slasnu štrucu punjenu orasima koja će s blagdanskog stola nestati u rekordnom roku.

Miris i okus dizanog tijesta punjenog orasima mnogima je duboko urezan u sjećanje, a Božić bez ove slastice nezamisliv. Recept za domaću orehnjaču jedan je od onih koji se prenosi s generacije na generaciju i obiteljski ljubomorno čuva. Kolač je to bez kojega je Božić nezamisliv, a mnogi će reći kako Božić počinje tek kada se iz kuhinje osjeti taj prepoznatljiv i zamaman miris dizanog tijesta, a dječji prstići budu zamrljani brašnom i šećerom u prahu.

I dok je za slasnu orehnjaču, baš onakvu kakvu vaša nepca pamte, potrebno malo kulinarske vještine, ipak je ključan dobar recept. No, ovog Božića zaboravite na mukotrpnu potragu za pravim, originalnim receptom, onim koji priziva sjećanja na djetinjstvo i bakinu kuhinju jer Dubravica otkriva svoj dobro provjereni, tradicionalni recept za ovu slasticu. No, ako ove godine kulinarske vještine zakažu, ne brinite, put do omiljene Dubravice sigurno jako dobro znate.

Potrebni sastojci:

Predtijesto:

  • 210 g glatkog brašna
  • 16 g šećera
  • 5 g svježeg kvasca
  • 160 g mlijeka sobne temperature

Tijesto:

  • svo predtijesto i uz to:
  • 320 g glatkog brašna
  • 10 g soli
  • 40 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 16 g svježeg kvasca
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 25 g maslaca
  • 50 g ulja
  • 25 g toplog mlijeka

Nadjev:

  • 520 g mljevenih oraha
  • 190 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 250 g kipućeg mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • 2-3 žlice ruma

Postupak:

1. Potrebno je pripremiti predtijesto na način da se ručno ili mikserom pomiješaju svi navedeni sastojci.

2. Potom predtijesto ostaviti na sobnoj temperaturi 2-3 sata dok se volumen barem ne udvostruči.

3. Kad je predtijesto spremno, u zdjelu dodati sve navedene sastojke za glavno tijesto i zamijesiti tijesto.

4. Tijesto oblikovati u kuglu, staviti u posudu čije ste dno pobrašnili i ostaviti pokriveno na toplom otprilike pola sata.

5. Dok se tijesto diže pripremiti nadjev.

Priprema nadjeva:

6. Mljeveni orah, šećer i vanilin šećer pomiješati te zaliti s kipućim mlijekom. Dobro promiješati te dodati 1 jaje, 1 bjelanjak i 2-3 žlice ruma.

Punjenje tijesta:

7. Kad je tijesto spremno, podijeliti ga na dva dijela, razvući i premazati s polovicom nadjeva.

8. Dužinu odrediti prema veličini pleha. Tijesto zarolati te postupak ponoviti s drugom polovicom tijesta i nadjeva.

9. Štruce staviti u prethodno namašćen lim za pečenje te ostaviti na toplom da se dižu cca. sat vremena.

10. Pećnicu ugrijati na 200 °C, ubaciti lim s orehnjačama i peći cca. 45 minuta ovisno o jačini pećnice.

11. Kada su orehnjače pečene, premazati ih otopljenim maslacem, ohladiti na limu par minuta, a zatim ih okrenuti naopačke na drvenu dasku i ostaviti da se hlade.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Dubravicom.