Želite li izgubiti nekoliko kilograma pred ljeto, nutricionistica Lisa Young tvrdi kako će vam u tome pomoći određeno niskokalorično voće i povrće bogato vlaknima i vodom, a siromašno škrobom. Evo kojih 14 namirnica trebate uključiti u svakodnevnu prehranu kako biste bili zdravi i fit
Bliži nam se ljeto, stoga valja pripaziti na namirnice koje unosimo u organizam kako bismo očistili tijelo, izgubili pokoji kilogram, uklonili celulit te spremni uskočili u kupaći kostim. Svima je poznato koliko je vlaknima bogato povrće zdravo za uravnoteženu probavu, pravilan rad crijeva i regulaciju težine, no postoji i ono povrće bogato škrobom koje bi trebalo reducirati želite li ovog ljeta biti spremni za plažu.
Američka nutricionistica, dr. Lisa Young podsjeća na 14 namirnica, točnije voće i povrće koje ne sadrži škrob te ga možete jesti u velikim količinama, a da se pritom ne udebljate.
Riječ je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranjivo, sadrži vlakna koja daju osjećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidanta i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje, prenosi Independent. Dr. Young tvrdi da će vam nakon svakodnevnog konzumiranja sljedećih 14 namirnica organizam biti zahvalan, a i linijom ćete biti iznimno zadovoljni.
Kelj
Sadrži vrlo malo kalorija. Jedna porcija (oko 150 g) sirova kelja ima samo 33 kalorije, no gotovo tri grama proteina i oko 2,5 grama vlakna koja će vas zasititi. Usto sadrži omega 3 zasićene kiseline, koje se uglavnom nalaze u ribi. Kelj je bogat vitaminima i folnom kiselinom.
Celer (stabljika)
Gotovo 95 posto stabljike celera čini voda, a istodobno je bogat kalijem, folnom kiselinom, vlaknima i vitaminom K. Porcija sadrži šest kalorija. Najbolje je stabljiku jesti sirovu, a treba imati na umu i da se nakon pet do sedam dana čuvanja u hladnjaku izgubi puno antioksidanta.
Borovnice
Otprije su poznate po bogatstvu antioksidantima. Sadrže ih više od bilo koje druge vrste voća. Jedna šalica sadrži samo 85 kalorija.
Krastavac
Ovo voće (ispravno - voće) čini uglavnom voda. Ima vrlo malo kalorija, a najbolje ga je jesti s korom jer je bogat vlaknima i vitaminom A, odnosno betakarotenom, dobrim za vid.
Rajčice
Najpoznatije su po velikoj količini likopena, koji pridonosi sniženju kolesterola i krvnog tlaka, a crveni pigment iz rajčice snažan je antioksidant koji smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti. Najbolje ih je konzumirati svježe, no zdrave su i u prerađenom obliku. Pune su vitamina A, C i B2, potom sadrže vlakna, folnu kiselinu i kalij.
Grejp
Grejp otapa masti i odličan je za gubitak kilograma. Smatra se dijetalnom namirnicom. Pun je vlakana, pa daje dugo osjećaj sitosti te stabilizira razinu šećera u krvi. U jednoj polovici ove voćke samo je 50 kalorija.
Vitamin C iz grejpa smanjuje rizik od brojnih zdravstvenih problema. Snižava kolesterol, poboljšava probavu, štiti od raka i srčanih problema. Idealna je hrana za trudnice.
Brokula
Vrlo hranjivo povrće kad se jede sirovo ili kuhano na pari. Sadrži sulforafan, koji djeluje antikancerogeno te na način da u crijevima povećava koncentraciju nekih korisnih enzima.
Uz vitamine A, C, E i K u jednoj porciji brokule lagano kuhane na pari ima 20 posto dnevne količine vlakana potrebnih organizmu. U njoj je samo 31 kalorija.
Dinja
Dinja je puna betakarotena, oblika vitamina A koji pomaže zdravlju očiju i dobrom vidu. Jedna kriška ovog voća opskrbljuje organizam kalijem te dnevno potrebnom količinom vitamina A i C. 90 posto dinje čini voda, a porcija ima samo 55 kalorija.
Karfiol
Vrlo hranjiv, karfiol je pun antioksidanta, odnosno kvercetina, fitokemikalije koja ima antioksidativno djelovanje. Ona pomaže u borbi s kroničnim bolestima. Karfiol je odličan izvor folne kiseline, vlakana, vitamina C i K. Porcija sadrži 25 kalorija.
Kupine
Poput ostalog bobičastog voća, kupine su pune vitamina C i bioflavonoida, koji djeluju kao jaki antioksidanti i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C te pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za kožu. U jednoj porciji su samo 62 kalorije.
Salata
Sve vrste salate imaju samo 10 do 20 kalorija po porciji. Iako konzumiranjem salate u organizam nećete unijeti proteine, opskrbit ćete se vitaminima i nutrijentima poput folne kiseline, željeza te vitamina A i C.
Naranče
Kad se spomene ovo voće, svima nam najprije na pamet padne vitamin C, no ovaj citrus ima brojne druge korisne sastojke. Uz vitamin C, bogate su vitaminima B1, B9 (folnom kiselinom) i A te kalijem, kalcijem i vlaknima. Spadaju među najmoćnije borce protiv raka te sadrže čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana. Naranča srednje veličine sadrži oko 80 kalorija.
Jagode
U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj naranči. Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo) da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C. Pune su polifenola, vrste antioksidanta. Sadrže kalij i vlakna, bogate su vodom (90 posto) siromašne šećerom (10 posto) i celulozom. To je jedno od najmanje kaloričnih voća - samo 35 kalorija na 100 g.
Dinja medna rosa
Medna rosa sadrži nešto manje kalorija po porciji od 'obične' dinje - 64 kalorije, a većina ih potječe od 14 grama prirodnog šećera koliko ga sadrži ovo voće.
Porcija medne rose zadovoljava polovinu dnevno potrebne količine vitamina C. Sadrži i bakar, koji je ključan za zdravu kožu, ima važnu ulogu u iskorištavanju željeza te u stvaranju hemoglobina i kolagena.