Fredrik Berselius iz hvaljenog njujorškog restorana Aska s dvije Michelinove zvjezdice u Europi još uvijek nije dobro poznato ime. No, na ovogodišnjem gostovanju na Starome kontinentu s lakoćom je napunio restorane-domaćine na sunčanom Algarveu u Portugalu, na aristokratskom ladanju Wittem u Nizozemskoj, u Tivoliju u Kopenhagenu, s dvodnevnim londonskim finalom.
Rođen u Stockholmu, Fredrik Berselius danas je slavni chef restorana Aska, jedinog u njujorškome Brooklynu kojega krase dvije Michelinove zvjezdice. U Aski (na švedskom znači 'pepeo') Fredrik zapravo kuha poglavlja svoje osobne priče, naracije koja kombinira njegovo nordijsko podrijetlo, njegov američki dom i njegovo duboko divljenje prirodi. Tako, zalogaj po zalogaj, gosti putuju kroz saveznu državu New York, sjeveroistočne dijelove SAD-a i skandinavske krajolike.
Sukladno tome, Aska je svojevrsno američko-nordijsko noir slavlje prirode i osobni izraz Fredrikove životne priče pretočene u prekrasna jela dubokih okusa koja goste ostavljaju u čudu. Istovremeno radi se i o bastionu nordijske kuhinje u New Yorku i cijeloj Americi. Osim što još od 2016. drži dvije Michelinove zvjezdice, Aska je pobrala i izvrsne kritike vodećih američkih restoranskih kritičara, poput Petea Wellsa iz The New York Timesa, koji je restoranu dao sjajnu ocjenu od tri zvjezdice (maksimalne četiri rezervirane su isključivo za vrhunska imena koja se mogu nabrojati na prste jedne ruke).
Berselius je većinu svoje kulinarske karijere proveo u New Yorku, donoseći svoju ljubav prema prirodi u urbano okruženje putem hrane. U prvoj inkarnaciji svoje Aske iz 2012, pobrao je pohvale za spajanje kulinarskog naslijeđa Švedske s neposrednim okruženjem Brooklyna. Unutar prvih godinu dana, Aska je Berseliusu donijela prvu Michelinovu zvjezdicu, a časopis Bon Appetit restoran je proglasio jednim od deset najboljih novih u Americi.
U ljeto 2016. Aska je ponovno otvorena u novom dvoetažnom prostoru, smještenom u obnovljenoj skladišnoj zgradi iz 1860-ih, u sjeni mosta Williamsburg, koji Manhattan spaja s Brooklynom. U roku od samo nekoliko mjeseci, restoran je Berseliusu donio i drugu Michelinovu zvjezdicu, čime se upisao u elitno društvo od samo deset tako visoko ocijenjenih njujorških restorana.
S naglaskom na namirnicama iz sjeveroistočnog dijela SAD-a i pod utjecajem Berseliusove skandinavske domovine, danas Aska svake večeri nudi osebujni doživljaj objedovanja s procesijom jela pripremljenih u otvorenoj kuhinji i posluženih gostima za samo deset stolova.
Od ostalih priznanja, Aska je 2023, na svečanosti održanoj u Parizu, ušla u izbor 1000 najboljih svjetskih restorana prema prestižnoj francuskoj ljestvici La Liste. Prije toga, Berselius je 2018. izdao svoju monumentalnu kuharicu 'Aska'. Ove godine, objavljena je i iznimno zanimljiva knjiga 'Kuharica kardiokirurga' o kojoj smo ovdje već pisali, čiji je Fredrik Berselius koautor zajedno s kardiovaskularnim i torakalnim kirurgom dr. Niravom Patelom. Kuharica uključuje najmanje jednu kiruršku tehniku koja stavlja spretnost na kušnju, uključujući precizno rezanje, ubrizgavanje u malo, ograničeno područje, kirurško šivanje, anatomsko seciranje i ponavljanje radnji, plus nježno rukovanje i vještine koncentracije, a prvenstveno je namijenjena zabavnom učenju i treningu mladih kirurga.
Zahvaljujući svemu, ne sumnjamo da će chef Fredrik Berselius uskoro postati znatno poznatiji i u širim gurmanskim krugovima.