Pržena riža s piletinom i povrćem omiljeno je jelo iz bogate kineske kuhinje. Jako je jednostavno za napraviti, a jelo je gotovo za svega pola sata
Dajte si i mašti na volju kod pripreme ovog jela i eksperimentirajte sa sastojcima. Piletinu možete zamijeniti nekim drugim mesom ili recimo kozicama, jednako kao i mrkvu i grašak, povrćem koje volite.
Potrebni sastojci
- 3 komada pilećih prsa (oko pola kg)
- sol, papar
- 2 žlice sezamovog ulja
- 1 luk srednje veličine, nasjeckan
- 2 mrkve, narezane
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlice svježe naribanog đumbira
- 4 šalice skuhane basmati riže
- 3/4 šalice smrznutog graška
- 3 jaja
- 3 žlice soja umaka
- 2 mlada luka, tanko nasjeckana
Priprema
U srednje velikoj tavi zagrijete maslinovo ulje. U međuvremenu začinite piletinu sa solju i paprom te ispecite u tavi s dobije strane dok ne poprimi zlatnu boju.
Kad je piletina gotova, maknite je s vatre, te stavite da odstoji pet minuta te tek onda nasjeckajte na manje komadiće (veličina zalogaja).
U istoj tavi zagrijte žlicu sezamovog ulja, dodajte nasjeckani luk i mrkvu te lagano pržite dok ne omekša, oko pet minuta. Dodajte zatim češnjak i đumbir te nakon jedne minute umiješajte grašak i rižu.
Sve zajedno kuhajte na srednje jakoj vatri oko 3-4 minute dok se riža i grašak ne zagriju.
Rižu pogurnite kuhačom na jednu stranu tave i dodajte žlicu sezamovog ulja na praznu stranu.
Na ulje uspite razmućena tri jaja i miješajte ih dok se ne skuhaju, te zatim jaja umiješajte u rižu.
Na kraju dodajte nasjeckanu piletinu u tavu, dodajte sojin umaka i mladi luk te sve dobro izmiješajte.
ZA SVAKOGa PO NEŠTO