pripremite kod kuće

Dalmatinski recepti savršeni za vruće ljetne dane koji nas podsjećaju na ljeto i odmor

24.06.2024 u 11:14

Bionic
Reading

Od slasne janjetine s graškom, preko neodoljive buzare sa školjkama i kozicama, do ukusnog soparnika; donosimo recepte za dalmatinske specijalitete koji su dobro znani našim Vatrenima

Dalmacija je odavno poznata kao područje s nevjerojatnom koncentracijom sportskih talenata, a posebno kada je riječ o nogometu i velikom broju reprezentativaca koji korijene vuku upravo s mediteranskog područja.

Primjerice, u slavnoj generaciji koja je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu 2018. godine uvjerljivo su dominirali igrači iz Dalmacije i zaleđa. Dalić je tada u Rusiju poveo čak 11 nogometaša dalmatinskih korijena (Subašić, L. Kalinić, Livaković, Ćaleta-Car, Strinić, Vrsaljko, Bradarić, Modrić, Perišić, Rebić i N. Kalinić), a i na sadašnjem popisu ih je poveći broj.

Naime, dalmatinske korijene vuče njih sedmero; Martin Erlić, Luka Modrić i Dominik Livaković dolaze iz Zadra, Martin Baturina i Nikola Vlašić rodom su iz Splita, Mario Pašalić potječe iz Splitu bliske Kaštel Gomilice (iako rođen u Mainzu), a Ivan Perišić rodom je iz Omiša.

No, osim što se Dalmacija može pohvaliti s čak sedmoricom svojih igrača koji se bore za plasman na Euru u Njemačkoj, itekako se može pohvaliti i svojom vrhunskom kuhinjom.

Opće je poznato da je mediteranski stil prehrane jedan od najzdravijih na planeti, a nema sumnje kako je upravo i on zaslužan za toliko velik broj vrhunskih sportaša, odraslih na obilnim količinama svježe ribe i povrća. Upravo je ljeto savršeno doba za isprobati neke od najslavnijih jela mediteranske prehrane, a mi vam donosimo recepte za najukusnije specijalitete dalmatinske kuhinje, na kojima su odrasli i naši reprezentativci!

Janjetina s bižima

Jedno od jela koje je u Dalmaciji omiljena alternativa ribi definitivno je janjetina s bižima (graškom). Riječ je o ukusnom i hranjivom obroku koji nije kompliciran za pripremu, s velikom prednosti što se kuha na veće količine pa će vam osigurati ručak za barem dva ili više dana.

Ovo jelo od davnina se radi u Splitu i okolici, a svatko tko ga prvi put kuša, čudi se kako nije popularnije i u ostatku Hrvatske!

Što je najbolje, da biste pripremili ovaj specijalitet, ne treba vam puno sastojaka ili mnoštvo kulinarskog predznanja. Njime ćete garantirano oduševiti sve uzvanike na obiteljskom ručku ili, još bolje, kad organizirate zajedničko navijanje za Vatrene pred malim ekranima.

Sastojci:

  • 2 kg janjetine (za 6 osoba)
  • 2 crvena luka
  • 2-3 šnite pršuta (u SPAR-u ili INTERSPAR-u kupite pravi dalmatinski)
  • 100 g - 150 g pancete
  • 3 pakiranja S-BUDGET koncentrata od rajčice
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 1,5 dl bijelog vina
  • svježi peršin
  • 500 g graška
  • sol, papar, začini
  • 0,5 dl SPAR PREMIUM maslinovog ulja

Priprema:

Kupite oko 2 kg svježe janjetine u SPAR-ovoj ili INTERSPAR-ovoj mesnici, kako biste bili sigurni da ćete ovo tradicionalno dalmatinsko jelo pripremiti samo s najkvalitetnijim komadima mesa. Uzmite miješane komade s kostima i one koje ćete moći narezati na sitno.

Na tavi zagrijte ulje i dinstajte nasjeckani svježi peršin i luk, dok ne postane blago proziran. Pospješite ovaj postupak dodavanjem malo soli, koja će izvući tekućinu iz luka.

Dodajte meso, pancetu, pršut i koncentrat od rajčice te na jačoj vatri miješajte dok tekućina ne ispari. Potom dolijte bijelo vino, poput Pošipa, koji također možete pronaći na policama SPAR-a ili INTERSPAR-a.

Kada je alkohol ispario, zalijte s oko 2,5 dl vode, poklopite i ostavite sve da kuha na laganoj vatri. Obogatite začinima poput češnjaka, crvene paprike, koromača, papra, muškatnog oraščića i klinčića.

Po potrebi dolijevajte vodu kako se sastojci ne bi prepekli, a kada je meso posve omekanilo, stavite kuhati grašak. Kada i on omekani - vaša janjetina s bižima spremna je za posluživanje!

Buzara od školjki i kozica

Za razliku od janjetine s bižima, koja ostaje gotovo skrivena delikatesa u ostatku Hrvatske, slasna buzara svima je dobro znana. Nema sumnje da su u njima tijekom odrastanja uživali i naši Vatreni iz Dalmacije, a mi vam donosimo provjereni recept uz koji i sami lakoćom možete složiti ovaj istinski specijalitet.

Najvažnije je da nabavite svježe i visoko kvalitetne morske namirnice, pa kako ništa ne biste riskirali, kupovinu obavite u najbližem SPAR-u ili INTERSPAR-u!

Sastojci:

  • 500 g dagnji
  • 500 g vongola
  • 600 g kozica
  • 150 g crvenog luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 200 g rajčica
  • 100 ml SPAR PREMIUM maslinovog ulja
  • 100 ml bijelog vina
  • 200 ml ribljeg temeljca
  • 150-200 ml S-BUDGET pasirane rajčice
  • 2-3 grančice svježeg peršina

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk i češnjak, rajčice na vrhu zarežite u križ, blanširajte minutu u kipućoj vodi da se kožica počne odvajati, prebacite u ledenu vodu.

Rajčice ogulite, odstranite srčiku i sjemenke, a meso rajčice narežite na kockice.

Na maslinovom ulju pirjajte crveni luk, kad uvene dodajte češnjak, kratko popržite pa dodajte školjke i kozice.

Kad se školjke počnu otvarati dodajte kockice rajčice, podlijte bijelim vinom, nastavite kuhati da alkohol reducira, dodajte temeljac i pasiranu rajčicu, te prokuhajte. Pospite listićima peršina, poslužite i uživajte u jelu s kojim bi se rado sladili i naši reprezentativci!

Soparnik

Ako biste, pak, radije spremili nešto brzo gotovo i lagano, u skladu s ljetom i nedostatkom vremena uslijed velikog broja utakmica na Euru, okušajte se u pripremi soparnika, čije su arome nesumnjivo obilježile odrastanje našeg Ivana Perišića.

Vjerojatno je nemoguće pronaći Omišanina koji barem jednom (a vjerojatno i stotinu puta) nije uživao u zalogaju ovog tradicionalnog lokalnog jela, koje se jede za doručak, ručak i večeru.

Poljički soparnik je, naime, dovoljno lagan da biste njime ušli u dan, a dovoljno zasitan da u većim količinama posluži kao kompletan, glavni obrok u danu. Uz to je i vrlo zdrav jer se puni blitvom, a kako biste bili sigurni da ovo lisnato povrće kupujete u najsvježijem izdanju i ravno iz vrta, nabavite ga u obližnjem SPAR-u i INTERSPAR-u.

Za pripremu ovog jela ne treba vam niti puno vremena, niti novca, ali trebat će vam ponešto umijeća u razvlačenju tijesta kako biste dobili idealnu debljinu i dobitan spoj sočnosti i hrskavosti soparnika. No, trud će se garantirano isplatiti!

Sastojci:

Tijesto:

Nadjev:

Premaz:

  • 50 ml SPAR PREMIUM maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 1⁄2 vezice peršina

Priprema:

Od sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto, podijelite na dva dijela, pokrijte, ostavite da odmori 30 minuta.

U međuvremenu operite blitvu, osušite, odrežite tvrde dijelove stabljike. Osušenu blitvu narežite na trakice. Blitvi dodajte mladi luk narezan na kolute, začinite solju, paprom i maslinovim uljem.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u obliku kruga, stavite na dno posude za pečenje. Po tijestu rasporedite nadjev, pokrijte drugim tijestom razvaljanim u krug. Spojite rubove tijesta i podvrnite prema gore.

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Površinu tijesta izbodite vilicom, pecite 20 minuta. Kad je soparnik gotov premažite ga mješavinom maslinova ulja, usitnjenog češnjaka i peršina, režite na trokute ili rombove i poslužite - vaš specijalitet posvećen Ivanu Perišiću spreman je za jelo!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji sa SPAR Hrvatska.