POKAZALA ISTRAŽIVANJA

Ovo su razlozi zašto patite od viška kilograma

26.10.2015 u 16:10

Bionic
Reading

Najvjerojatniji krivac za višak kilograma leži u odmaranju na kauču, odnosno neaktivnosti uz konzumaciju nezdrave hrane. No najnovije studije ukazuju na manje očite čimbenike koji utječu na neželjen višak kilograma

Problemi u vezi

Želite li uvjerljiv razlog zašto okončati razmirice s partnerom? Ako su vam svađe burne i učestale, upravo vas one mogu dovesti do viška kilograma. Nedavna studija pokazala je da kod parova čiji su argumenti prožeti neprijateljskom vibrom postoji veća razina hormona gladi što ih također čini više podložnima odabiru nezdrave hrane za razliku od parova koji su ljubazniji jedni prema drugima.

Istraživači na sveučilištu Delaware promatrali su razinu hormona kod 43 para kada su konzumirali meso i diskutirali. Parovi čija je diskusija završavala svađom i oštrim riječima, imali su povišenu razinu hormona grelina koji potiče glad. Kada su istraživači upitali parove da ispune anketu koja se bavila odabirom hrane. neprijateljski parovi su uglavnom odabirali hranu koja sadrži visoku razinu natrija i nezdravih masti u odnosu na parove čija je interakcija bila normalna i prihvatljiva.

Kako zaključuju istražitelji, dobiveni rezultati upućuju na činjenicu da razmirice u vezi mogu predstavljati glavnu prijetnju za dobivanje viška kilograma.

Crveno meso

Ako ste pomislili smanjiti unos crvenog mesa kako biste kontrolirali unos kalorija, evo još jedan razlog zašto da ga je još dobro izbjegavati. Provedena studija sugerira da razina željeza koja se nalazi u crvenom mesu može dodatno pokrenuti hormone gladi u tijelu, usporiti rad metabolizma i ohrabriti vas na jače posezanje za hranom.

Jedete li više od jednog kilograma crvenog mesa tjedno, to je dovoljna količina da vam se hormon leptin zadužen za glad naglo poveća. Doktori također otkrivaju da unos željeza u organizam nije nužno loš, jer namirnice poput rajčica, oraha ili graha koje u sebi sadrže određene količine željeza ipak se ne mogu mjeriti s crvenim mesom.

DNK kao glavni krivac

Nedavna studija pokazala je da ljudi koji vjeruju da je krivac za višak kilograma DNK više su podložni debljanju. Istraživanje koje je proveo američki psiholog uključivalo je uzorak od devet tisuća žena i muškaraca analizirajući njihova vjerovanja u činjenicu da je DNK zapravo glavni krivac debljine. Tri godine nakon početne faze istraživanja, ovaj američki psiholog otkrio je da su osobe koje su snažno vjerovale da je DNK kriv za debljinu mnogo lakše zaradile višak kilograma. Osim što vjeruju u DNK kada je u pitanju debljina, te osobe također su pokazivale manju želju za vježbanjem i pravilnim načinom prehrane.

Iz istraživanja se može zaključiti da je naš um zapravo jako bitan čimbenik u dobivanju viška kilograma. Doktori savjetuju da ne igrate previše na kartu DNK kao glavnog krivce debljine već umjesto toga u glavi osvijestite misao o potpunoj kontroli nad svojom težinom.

Generacijsko prokletstvo

Nedavni rezultati istraživanja otkrivaju da se debljamo više i s manjim unosom kalorija nego starije generacije. Iako jedemo jednake količine hrane i jednako samo aktivni, trenutačna generacija deblja se više nego osobe prije 40 godina.

Istraživači su analizirali 36 tisuća osoba u razdoblju od 1971. do 2008., uspoređujući prehrambene navike, razinu aktivnosti i težinu. Autorica studija sa sveučilišta York u Torontu otkrila je kako jednak unos kalorija kod odrasle osobe 2008. ima jači učinak nego na osobu iz 1971. godine.