ODUŠEVIT ĆE VAS

Ovu jesensku namirnicu jedva smo dočekali na tanjuru i zato vam danas otkrivamo recept za super jednostavnu tortu od kestena

03.11.2020 u 12:05

Bionic
Reading

Teško da išta može konkurirati neodoljivom mirisu kestena. Ova popularna jesenska namirnica po nutritivnom sastavu slična je smeđoj riži te je odličan izvor vitamina C koji nam je svima potreban u ovo vrijeme prehlada i gripe. Upravo zato što su bogati škrobom, kesteni su idealna namirnica za pripremu ukusnih slastica, a mi vam danas donosimo recept za tortu od kestena prema receptu gastro blogerice i autorice kuharica Maje Brekalo

Cijenjena gastro blogerica Maja Brekalo koja se krije iza Instagram profila Delicious and healthy by Maya prošle je godine u ovo vrijeme sa svojom vojskom pratitelja podijelila recept za slasnu, super jednostavnu i, što je najvažnije, zdravu tortu od kestena koja je naišla na odlične reakcije.

Svi Majini recepti sadrže kvalitetne i zdrave namirnice te su najčešće bez brašna ili šećera koji i u ovom slučaju nadomješćuje javorovim sirupom, pa se na njezinom tanjuru često nađu sirove torte ili zdrave torte koje nije potrebno peći u pećnici, a ovaj recept sigurno će vas oduševiti kao i brojne Majine obožavatelje.

Gastro blogerica tortu s kestenima opisuje kao 'prefino kremastu', a napominje i kako ne sadrži gluten. Ova torta možda će vas podsjetiti na sirovi cheesecake, no puno je laganija, obzirom da je krema dobivena od kestena, a ne indijskih oraščića od kojih se najčešče dobiva krema za pripremu sirovih slastica.

Torta s kestenima

Sastojci

Prvi sloj:

  • 2 šalice badema
  • 1 šalica datulja
  • 3 žlice rastopljenog kokosovog ulja
  • Prstohvat vanilije
  • Prstohvat soli

Drugi sloj:

  • 2 šalice kesten pirea
  • 1/3 šalice javorovog sirupa
  • 1/2 šalice rastopljenog kokosovog ulja
  • Prstohvat soli

Čokoladna glazura:

  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 1/3 šalice bademovog mlijeka
  • 4-5 žlica kakaa

Priprema

Sastojke za prvi sloj potrebno je izmiksati u blenderu i utisnuti u okrugli kalup za tortu. Kesten pire možete sami napraviti ili ga već kupiti gotovog. Pomiješajte ga sa sastojcima koji su vam potrebni za drugi sloj koji će zapravo biti krema. Kremom premažite biskvit, a potom od navedenih sastojaka pripremite čokoladnu glazuru kojom ćete preliti tortu. Tortu prije posluživanja dobro ohladite u hladnjaku i ne zaboraviti uživati u ovoj jesenskoj rapsodiji. U slast!