Teriyaki piletina dobro je poznato japansko jelo koje kombinira pileća prsa, slani soja sos i slatkaste dodatke poput meda ili smeđeg šećera i đumbira. Tradicionalno se jede s rižom, a često se poslužuje i s povrćem. Slatko-slane note sigurno će osvojiti sve zaljubljenike u začinjenu hranu, a ukoliko vam je pileća prsa dosadilo spremati uvijek na isti način, onda je vrijeme da isprobate ovaj egzotičan recept
Teriyaki piletina (za 4-6 osoba)
Sastojci
- 2 žlice sakea (japansko rižino vino)
- 4 žlice mirina (slatko japansko rižino vino)
- 4 žlice soja sosa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žličice ribanog svježeg đumbira
- sezamovo ulje
- 750 g pilećeg filea (izrezanih na komade veličine zalogaja)
- žličica ulja od kikirikija
- 300 - 450 g sushi riže (kuhane prema uputama na pakiranju)
- sol
- papar
- sezam
Priprema
1. Pomiješajte sake, mirin, sojin umak, šećer, đumbir i sezamovo ulje u posudu u koju potom uronite komade piletine. Ostavite tako 15 minuta.
2. Zagrijte ulje od kikirikija u velikoj, plitkoj tavi ili tepsiji (koja ima poklopac) pa u nju prebacite marinirane komade piletine i pirjajte dok izvana ne izgledaju kuhano.
3. Prelijte marinadom i pirjajte dok umak ne proključa, a zatim smanjite vatru, poklopite i pustite da se lagano krčka otprilike još pet minuta.
4. Prepolovite komadić piletine kako biste bili sigurni da je kuhana. Kuhane komade izvadite šupljikavom žlicom u zdjelu prekrivenu folijom ili poklopcem kako biste ih sačuvali toplima.
5. Nastavite kuhati umak dok se ne pretvori u gusti, tamni sirup. Vratite komade piletine u tavu, začinite solju i paprom, dobro promiješajte da se umak zalijepi za piletinu i na kraju sve posipajte tostiranim sezamom, a zatim poslužite uz kuhanu sushi rižu u zdjelici.
Po želji možete poslužiti i malo kuhanog zelenog povrća ili salatu. U slast!