opasno vrijeme

Paklene vrućine ne posustaju: Evo kako se zaštititi i prevenirati kobne posljedice

16.07.2024 u 05:48

Bionic
Reading

U doba godine u kojem možemo očekivati brojne toplinske valove i nesnosno visoke temperature dobro se upoznati s načinima prevencije težih zdravstvenih posljedica

Velike vrućine polako, ali i sigurno postaju naša realnost, dajući nam do znanja da je ljeto definitivno počelo. A to je tek početak, jer su pravi, nesnosni toplinski valovi tek pred nama.

Visoke temperature čine nas umornijima i malaksalima, često i bezvoljnima i smanjenog apetita, a nerijetko imaju negativne posljedice i za san te posljedično i raspoloženje.

Osim toga, mogu uzrokovati neka teža stanja, uključujući toplinski udar koji može imati fatalne posljedice. Zato se vrlo poželjno upoznati s trikovima koji pomažu u preživljavanju najtoplijih dana te preveniraju ozbiljnije zdravstvene posljedice.

Namirnice koje snižavaju visoki tlak Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Dvaput promislite o svakoj aktivnosti

U periodu u kojem su najavljene ekstremne vrućine dobro promislite o svom dnevnom rasporedu. Koliko god je moguće, izbjegavajte provođenje puno vremena u vanjskim aktivnostima ili ih planirajte obavljati u hladnije doba dana.

Osobe koje moraju biti vani i po najvišim temperaturama trebale bi nositi laganu odjeću svijetlih boja te se zaštititi od sunca šeširom, sunčanim naočalama i kremom za sunčanje. Kratke pauze su dobrodošle, kao i osvježiti gornji dio tijela i glavu pod mlazom vode.

Naučite prepoznati početak bolesti

Zdravstveni rizici povezani s izlaganjem toplini mogu varirati od blažih stanja kao što su toplinski grčevi do fatalnih toplinskih udara. Važno je znati koji su simptomi ozbiljni i kada pozvati medicinsku pomoć.

'Ako se, naprimjer, toplinska iscrpljenost ne liječi, može napredovati do toplinskog udara. Simptomi toplinske iscrpljenosti uključuju jako znojenje, ubrzan rad srca, mučninu i povraćanje, glavobolju, vrtoglavicu, umor i općenito loše stanje. Neki od ključnih znakova toplinskog udara su disfunkcija središnjeg živčanog sustava, poput osjećaja zbunjenosti ili napadaja, kao i izostanak znojenja', rekla je za Washington Post Olga Wilhelmi, znanstvenica iz Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere.

Rashladite dom

Tijekom toplinskog vala, klima-uređaj doista može spasiti živote. No činjenica jest da nemaju svi mogućnosti za njegovu ugradnju - u tom slučaju važno je pronaći načine za rashlađivanje doma.

'Isplanirajte pristup klimatiziranim prostorima, bilo da se radi o opremanju doma zidnom jedinicom ili prijenosnim uređajem, bilo o odlasku na mjesta kao što su dom druge osobe, kafići, javne knjižnice ili trgovački centri, jer boravak u klimatiziranom prostoru nekoliko sati može biti od velike pomoći', ističe Wilhelmi.

Pomoći si možete i ventilatorom jer će već i protok zraka učiniti razliku. No kada temperature premaše 32 Celzijeva stupnja, njihova efikasnost znatno je smanjena jer ne dolazi do stvarnog rashlađivanja te ste u riziku od razvoja bolesti povezanih s vrućinom.

Također, provjerite okreću li se stropni ventilatori u smjeru suprotnom od kazaljke na satu kako bi gurali zrak dolje te si pomognite tako što ćete u blizini imati bočicu s raspršivačem za rashlađivanje.

Opskrbite se vodom

Nije nikakva novost to da je hidratacija ključna na visokim temperaturama.

'Ako ste dehidrirani, mogli biste biti skloniji razvoju drugih stanja povezanih s vrućinom jer se tijelo ne može učinkovito znojiti ili ohladiti', rekao je liječnik Grant Lipman.

Za slučaj nestanka vode korisno je uvijek imati u pripremi nekoliko rashlađenih boca tekućine kako biste bili sigurni da nećete ostati bez nje kada vam to bude najpotrebnije.

Ostanite u kontaktu

Posljedicama visokih temperatura svatko može podleći ako nije oprezan, ali određene skupine posebno su osjetljive; starije osobe, mala djeca, sportaši, osobe s kroničnim zdravstvenim stanjima i poteškoćama s mentalnim zdravljem, trudnice i dr.

Ako imate takvu osobu u blizini, ostanite s njom u kontaktu i trudite se biti joj pri ruci da bi uvijek imala sve potrebno za borbu s vrućinama te bila pošteđena suvišnih izlazaka iz kuće.

Ne zaboravite na kućne ljubimce i biljke

Toplinski val ima velik utjecaj i na kućne ljubimce. Osim što treba paziti da im je svježa i hladna voda uvijek pri ruci, izbjegavajte duge šetnje, posebno po vrućem pločniku i asfaltu, jer bi mogli zaraditi opekotine na šapicama.

'Također, svojim sobnim biljkama posvetite ekstra pažnju - zalijevajte ih ujutro kako bi tijekom dana imale dovoljno vlage za apsorbiranje, posebno ako vrućine postanu nesnosne', poručuje hortikulturistica Erica Chernoh i dodaje:

'Kada je riječ o vrtnim biljkama, ne bi bilo loše staviti mrežu za zasjenjivanje ili dodati malč oko podnožja kako biste usporili isparavanje vode.'