POKUŠAJTE ODOLJETI

Palačinke su uvijek dobra ideja, a ove čokoladne su fantastične

21.02.2025 u 11:22

Bionic
Reading

Palačinke su uvijek dobra ideja, a kada se u smjesu umiješa i žličica kakaa onda nastaje desert koji nestaje brzinom svjetlosti

Ove palačinke prožete kakaom ukusne i kada se jedu prazne, pogotovo ako ne možete dočekati da sve budu ispečene. No, za malo svečaniji desert, začinite ih namazom od čokolade i lješnjaka, šlagom, šećerom u prahu i bobičastim voćem po izboru. I pokušajte pojesti samo jednu.

Potrebni sastojci:

  • 118 mililitara mlijeka
  • 1 veće jaje, sobne temperature
  • 1 žlica granuliranog šećera
  • 1 žlica neslanog maslaca, otopljenog, plus još malo za podmazivanje tavice
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice soli
  • 42 grama višenamjenskog brašna
  • 1 žlica nezaslađenog kakaa u prahu
  • Namaz od čokolade i lješnjaka, šlag, bobičasto voće ili šećer u prahu (ili kombinacija), za posluživanje (po želji)
Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Priprema:

U zdjelu srednje veličine dodajte mlijeko, jaje, šećer, rastopljeni maslac, vaniliju i sol i snažno promiješajte tako da se sve sjedini. Prosijte brašno i kakao prah i miješajte dok se potpuno ne sjedini i smjesa postane glatka (U redu je ako se komadići maslaca stvrdnu i dignu na površinu.)

Ostavite tijesto da odstoji na radnoj površini najmanje 15 minuta ili preko noći u hladnjaku. (Ako ćete tijesto ostaviti preko noći, prvo ga pomiješajte u blenderu, a zatim stavite na hlađenje).

Za pečenje palačinki zagrijte tavu s neprijanjajućim premazom na srednje jakoj temperaturi. Otopite komadić maslaca u tavi i rasporedite ga po tavi. Koristeći suhu mjernu šalicu od četvrtine šalice, ulijte jedva ¼ šalice (oko 3 žlice) tijesta u sredinu tave i brzo zavrtite da obložite dno tavice smjesom.

Pecite sve dok rubovi ne budu suhi, 60 do 90 sekundi. Protresite tavu kako biste bili sigurni da se palačinka nije zalijepila, a zatim upotrijebite tanku lopaticu da je preokrenete. Pecite još 30 do 60 sekundi, dok se donja strana ne zapeče, pa je lagano istresite na tanjur. Ponovite s preostalom smjesom (nakon što ste ispekli prvu palačinku, nema potrebe ponovno mazati tavicu).

Po želji i ukusu namažite žličicu namaza od čokolade i lješnjaka na jedan kvadrant palačinke. Presavijte na pola pa na četvrtine. (Alternativno, rasporedite namaz od čokolade i lješnjaka u liniji niz sredinu palačinke, a zatim zarolajte.) Ponovite s preostalim palačinkama. Poslužite odmah, preliveno šlagom, bobičastom ili šećerom u prahu (ili kombinacijom) po želji.