MOŽE I DRUGAČIJE

Pet stvari u kojima griješite s hranom

25.09.2013 u 07:24

Bionic
Reading

Možda i vi predugo kuhate namirnice ili ne znate što s ostacima povrća. Pogledajte kako se trebate odnositi prema namirnicama i prestanite činiti najčešće pogreške

Unatoč tomu što imaju prilično dug kuharski staž, mnogi ljudi još uvijek griješe u pripremi određenih namirnica. Možda ste i vi među njima. Provjerite i ispravite svoje pogreške.

Prihvaćanje stare brokule
Ništa nije finije i zdravije od svježe brokule. Nažalost, većini ljudi svježa brokula rijetko je dostupna pa zato i prihvaćaju stare brokule koje nisu više ni ukusne, a izgubile su i vrijedne sastojke. Nastojte kupovati brokulu od pouzdanih prodavača, najbolje na tržnicama i u dućanima sa zdravom prehranom i tražite onu koja je mlada.

Čišćenje kozica
Iako se skuhaju u trenutku, kozice ipak nisu tako jednostavne za pripremu. Zašto? Potrebno je puno vremena da se očistite. No taj problem možete izbjeći. Kupujte manje kozice i njih onda uopće ne morate čistiti od tamnih žilica s obzirom na to da one nemaju okusa. Tako ćete si skratiti posao.

Predugo ili prekratko kuhanje
Mnogi ljudi danas uopće ne poštuju vrijeme kuhanja ili pečenja koje je potrebno za određenu namirnicu. Pa tako imamo previše suho meso, varivo bez imalo života, ispucane i tvrde kolače, raspadnutu mrkvu i grašak… Naučite kako se pripremaju namirnice i poštujte vrijeme termičke obrade kako bi vam hrana bila ukusnija i zdravija.

Lišće poriluka
Većina ljudi za pripremu hrane koristi samo bijeli dio poriluka, a zeleno lišće se baca. To je prava šteta posebno zato što to lišće možete pametno iskoristiti. Primjerice, poznati kuhari savjetuju da ga dodate raznim prilozima, a možete ga ubaciti i u salate. Može poslužiti i kao začin za pečenja. Ako vam nedostaje mašte, inspirirajte se na internetu.

Mariniranje mesa
Nije nužno da meso marinirate satima prije i da dodajete u tu marinadu sve što vam padne napamet. Kako objašnjavaju neki kuhari, katkada je bolje meso jednostavno tretirati – malo soli, malo papra i to netom prije pečenja. Ako pak volite marinirati meso puno prije, nemojte pretjerivati s jakim začinima poput ružmarina jer bi mogli preuzeti okus.