Zdrava varijanta klasičnog talijanskog jela od laganog, hrskavog tijesta pizze koje u sebi krije ukusan nadjev sa šunkom
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Sastojci za 4 osobe:
400 g svježeg špinata, očistiti, oprati i blanširati 2 minute (vidi str. 10)
¼ čajne žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
400 g tijesta za pizzu ili 225 g mješavine brašna za pizzu, pripremiti prema uputama na pakiranju
225 g ribanog sira Cheddar
30 g oraha, nasjeckati
1 crvena jabuka, oguliti, odstraniti sjemenke i tanko nasjeckati
115 g kuhane šunke, nasjeckati
svježe mljeveni crni papar
Po porciji
Kalorija 589 Bjelančevina 31 g
Ukupno masti 28 g(zasićenih masti 13 g)
Ugljikohidrata 58 g (dodanog šećera 0)
Vlakana 7,4 g
Natrija 852 mg
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Krupno nasjeckajte špinat, stavite ga u posudu te začinite muškatnim oraščićem.
Tijesto razdijelite na dva dijela. Na radnoj površini posutoj brašnom razvaljajte jedan dio u krug promjera 28 cm te ga stavite na pleh za pečenje. Pospite polovicom sira tako da okolo ostavite nepokriven rub od 2,5 cm. Na sir stavite špinat, pospite orasima, složite ploščice jabuke i šunku. Dobro popaprite te opet pospite sirom.
Razvaljajte i ostatak tijesta u krug promjera 30,5 cm. Rub tijesta na koji ste stavili nadjev premažite vodom te poklopite drugim dijelom tijesta. Utisnite rubove kako bi se pizza dobro zatvorila te ukrasite viljuškom.
Pecite u središtu pećnice 15-20 minuta sve dok tijesto lagano ne posmeđi. Narežite na četvrtine i poslužite s miješanom salatom.
Špinat začinjen aromatičnim muškatnim oraščićem u spoju s topljenim sirom, hrustavim sjeckanim orasima, mekim sočnim ploščicama crvene jabuke te kuhane šunke čini svjež i neobičan nadjev za pizzu.
Još recepata možete pronaći u knjizi Jela iz cijeloga svijeta u izdanju Mozaik knjige