Dani istarske šparuge održat će se sedmi put, od 24. ožujka do 15. svibnja, na području sjeverozapadne Istre
Kao jedna od četiri ključne gastronomske manifestacije u regiji, uz Dane školjaka, švoja i liganja, Dani istarske šparuge u organizaciji su Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja. Koncept događanja sastoji se u korištenju omiljene proljetne namirnice – divlje šparuge u vrijeme kada ona samoniklo raste, u ponudi lokalnih restoratera.
Na predstavljanju manifestacije koje je održano u restoranu Food & Wine Primizia u Brtonigli, prisutni su mogli uživati u specijalitetima kuhara Voljena Stanića spravljenima na bazi šparuga s područja sjeverozapadne Istre, vinima Morena Coronice i uljima obitelji Buršić.
Valter Bassanese, direktor TZ Buja, istaknuo je kako projekt služi promociji autohtonih namirnica i lokalnih ugostitelja. 'Projekt Dani istarske šparuge ne predstavlja samo ovu vrhunsku proljetnu namirnicu, već omogućuje razvoj turističke ponude SZ Istre u vrijeme predsezone. Vrlo nam je važno da ugostitelji zaista osjete konkretne koristi uključivanja u Dane istarske šparuge. Kako se broj uključenih objekata iz godine u godinu povećava, tako smo uvjereni da radimo dobar posao, kako za ugostitelje tako i za goste.'
Maja Jovičić, direktorica TZ Brtonigla, iznijela je razloge pokretanja Dana istarske šparuge: 'Ovim događanjem htjeli smo predstaviti najspecifičniju kontinentalnu namirnicu s područja sjeverozapadne Istre. Uz dane švoja, školjaka i jadranske lignje, koji predstavljaju naše podmorsko bogatstvo, Dani istarske šparuge zapravo jedini prezentiraju zelenu Istru. Ova manifestacija omogućit će svim ljubiteljima ove namirnice uživanje u maštovitim receptima spravljenim na bazi samonikle šparoge, tradicionalne namirnice ovoga kraja.'
Nakon predstavljanja direktorica TZ Brtonigle pozvala je sve ljubitelje šparoga u restorane SZ Istre, u čijoj će se ponudi naći specijaliteti spravljeni na bazi ove zanimljive samonikle biljke.
U Danima istarskih šparuga sudjelovat će trideset i dva restorana s područja sjeverozapadne Istre, na čijim će se jelovnicima, uz klasične menije na bazi šparuga, naći i posebna ponuda - dva pristupačna menija po cijeni od 70 i 100 kuna - na ovaj način svi zainteresirani moći će kušati raznolike delicije šparoga po pristupačnim cijenama.