Perilica posuđa jedan je od najkorisnijih kućanskih uređaja jer nam štedi dragocjeno vrijeme. No, ako posuđe nije uvijek čisto ne radi se nužno o lošijoj perilici, već pogreškama koje svi ponekad napravimo
Kada treba prethodno ispirati posuđe Consumer Reports napravio je istraživanje kako će se oprati posuđe kada su primjerice tanjuri jako prljavi s više ili manje ostataka, zasušeni ili oprani odmah. Pokazalo se da kod pranja posuđa odmah po korištenju nema potrebe prethodno ispirati tanjure i ostalo suđe jer se nije osušilo niti zalijepilo. Tako štedite vodu, a jedino bacite veće ostatke hrane zbog sigurnosti perilice. Ako pak planirate perilicu uključiti za nekoliko sati, isperite posuđe zbog toga što će se hrana skoriti, ali će se u unutrašnjosti pojaviti neugodan miris.
Tanjuri ne smiju ići u gornju košaru
Tanjuri se bez iznimke trebaju slagati u donju košaru jer je napravljena tako da ih metalni odjeljci pridržavaju tijekom pranja. Oni ujedno određuju koji broj tanjura može biti u perilici da bi se kvalitetno oprali. Marketing manager tvrtke GE Appliances, Mike Nerdig, objasnio je za Reader's Digest da je inače protok vode između tanjura slabiji te zato ostaju prljavi. Iz istog razloga nije dobro stavljati ih u gornju košaru ili složene tanjure primjerice poklopiti kakvim pladnjem, kalupom za pečenje i slično.
Gel kapsule ili tablete bolje su od praška ili tekućeg deterdženta
Mike Nerdig tvrdi da će gel kapsule ili tablete posuđe oprati bolje od praška ili tekućeg deterdženta jer su proizvođači najviše uložili u razvoj te dvije vrste. Isto piše i Consumer Reports jer su usporedbama zaključili da je posuđe čišće i s manje mrlja od vode.
Smjer slaganja posuđa
Tanjuri u donjoj košari trebaju biti okrenuti prema sredini perilice pa složite po nekoliko sa svake strane i složite ih u tom smjeru. Zdjele primjerice idu u gornju košaru s time da one odostraga treba okrenuti prema naprijed i obrnuto. Tako će voda najlakše isprati njuhovu unutrašnjost.
Čaše
Sigurno ste puno puta napunili gornju košaru, a u donjoj je ostalo malo prostora, taman za koju čašu. Ovo treba izbjegavati jer se čaše najbolje operu u gornjoj košari.
Ne razdvajate pribor za jelo
Volite li red pa vam se čini baš zgodnim u svaki pretinac košarice staviti po jednu vrstu pribora za jelo i poslije ubrzati vrijeme raspremanja, ne radite dobro. Tako će se primjerice žlice zalijepiti jedna za drugu pa su veće šanse da ostanu prljave. Oštre noževe nemojte stavljati vrhom prema gore jer biste se mogli ozlijediti kod raspremanja, a najbolje je u svaki pretinac staviti po nekoliko obrnuto okrenutih komada zbog boljeg protoka vode.